Buitenland

Onrust Indonesië: Wij geen kerk? Dan jullie geen moskee

JAKARTA – Op het Indonesische eiland Batam protesteren bewoners van een appartementencomplex tegen de komst van een moskee. De christelijke gemeenschap op Batan keert zich steeds assertiever tegen de bouw van islamitische gebedsplaatsen. Experts zien een verband met moeilijkheden rond de bouw van kerken op Java.

Van onze correspondent
1 March 2012 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 19:39
Christenen in Indonesië. Foto EPA
Christenen in Indonesië. Foto EPA

De komst van een moskee zit de bewoners van het Beverly Gardencomplex op het Indonesische eiland Batam bij Singapore bepaald niet lekker. In het huizencomplex wonen circa 300 gezinnen, en de helft daarvan heeft protest geuit tegen de komst van de Al Azharmoskee.

De spanningen zijn hoog opgelopen en een bewoner trok zelfs bouwpalen uit de grond bij het bouwterrein. Dit leidde tot grote woede bij het moskeebouwcommissie. Hierna zette de lokale politie onmiddellijk veertig politieagenten in om het terrein te bewaken.

Riau Azahari van de moslimgemeenschap op Batam uitte in een interview met The Jakarta Post zijn verbazing over de reactie van de buurtbewoners. „De bouw van een kerk stuitte niet op verzet van bewoners. Waarom gebeurt dit nu wel? We zien geen sterk standpunt van de lokale autoriteiten hierin.”

Batam heeft een grote christelijke gemeenschap, die zich steeds assertiever toont over de bouw van bedehuizen. Christenen in heel Indonesië kijken met argusogen naar de problemen die kerken ervaren in vele delen van Java. De bestuurlijke blokkade van de GKI Yasminkerk in Bogor, West-Java, door de autoriteiten van Bogor leidt tot grote frustraties.

Veel experts vrezen nu dat de problemen rond de bouwvergunningen van kerken zich vertalen in christelijk verzet tegen de bouw van moskeeën. Het protest in Batam is niet het eerste incident waarin een buurt zich tegen de komst van een moskee keert. In het christelijke Kupang, op West-Timor verzetten lokale bewoners zich ook met hand en tand tegen de bouw van een moskee.

Veel kritiek richt zich nu op de regering van president Susilo Bambang Yudhoyono, die niet duidelijk zou zijn over het beleid ten opzichte van religieuze discriminatie. Experts wijzen op het gevaar van een zwakke regering te midden van afnemende religieuze tolerantie.

Intussen lijkt een oplossing in Bogor nog lang niet in zicht. De voormalige vicepresident Jusuf Kalla heeft aangeboden te bemiddelen. Kalla was een sleutelfiguur in het vredesbestand tussen de Indonesische regering en rebellen in Atjeh en had ook een leidende rol in het beëindigen van de religieuze conflicten in Ambon en Centraal-Sulawesi. Desondanks heeft de burgemeester zijn hulp resoluut afgewezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer