Hitte
Nederland is deze dagen in de greep van de hitte. Als de weersverwachtingen uitkomen, krijgen we meer dan een week lang te maken met tropische temperaturen. Daarmee is de kans reëel dat de zomer van 2003 een plaats krijgt in de top van warmste zomers sinds 1706, toen men een begin maakte met de officiële weermetingen.Warme zomers doen zich de laatste jaren vaker voor dan voorheen. Wanneer de komende dagen inderdaad sprake is van een hittegolf is dat de zesde sinds 1990. In de hele vorige eeuw zijn er in totaal 33 geregistreerd. Het gemiddelde staat dus op een in de drie jaar. Dit bevestigt de opvatting van meteorologen dat ons klimaat warmer wordt. Zij verwachten ook dat zich dit de komende jaren zal voortzetten.
Deze stijging van de gemiddelde zomertemperatuur heeft allerlei consequenties. Zo is duidelijk dat opwarming van de aarde leidt tot stijging van de zeespiegel. Het weerbeeld van het achterliggende decennium wijst er ook op dat er jaarlijks meer neerslag valt. Beide ontwikkelingen vragen om aanpassing van de waterhuishouding en van de veiligheidsvoorzieningen langs de kusten. Ook de agrarische sector zal maatregelen moeten nemen.
Het warme weer heeft zeker ook zijn invloed op het functioneren van mensen. Het verlangen naar mooi, warm zomerweer kan na enkele hete dagen gemakkelijk omslaan in een jammerklacht over het puffen en zweten. Mensen naderen dan vaak ook sneller de irritatiegrens, waardoor gemakkelijk conflicten kunnen ontstaan.
Ook de werkprestaties kunnen door de tropische temperaturen onder druk komen te staan. Dat is logisch. Hard werken bij hoge temperaturen kan lang niet iedereen. Vandaar dat veel bedrijven maatregelen nemen die het werken zo veel mogelijk vergemakkelijken. Het tropenrooster is er een van. Daarnaast is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor klimaatbeheersing in bedrijfspanden. Wanneer de opwarming van de aarde verder doorzet, zal die op den duur net zoals de verwarmingsinstallatie voor de wintermaanden een standaardvoorziening moeten worden. Daar valt dan niet aan te ontkomen.
Werkgevers krijgen op warme dagen vaak vragen van hun mensen omtrent kledingvoorschriften. Mensen die bedrijfskleding dragen of verplicht zijn strak in het pak te gaan, doen nogal eens het verzoek deze bij hoge temperaturen te mogen verwisselen voor meer zomerse kleding, zoals een korte broek. Lang niet alle bedrijven gaan daar zomaar in mee. Enkele jaren terug kregen de postbodes dit pas lang soebatten voor elkaar. Inmiddels patrouilleren politiemensen op het strand ook in korte broek.
Verrassend is dat men dat in de warmere landen van Europa niet voor elkaar krijgt. Daar moeten de beambten in functie gewoon hun uniform dragen. En dan te bedenken dat daar bij veel meer functies standaard een uniform hoort. Natuurlijk is een directie gehouden te zorgen voor optimale werkomstandigheden voor haar mensen. Maar tegelijk is het in het belang van het bedrijf dat de werknemers zich op representatieve wijze presenteren. Of het nu koud of heet is, de kleding van de werknemers bepaalt voor een belangrijk deel het visitekaartje van een bedrijf.