FNV bereid WW-premie bij werknemer te leggen
DEN HAAG (ANP ) – De FNV is bereid werknemers te vragen weer premie te gaan betalen voor de Werkloosheidswet. Dan moet er wel voor worden gezorgd dat mensen „een goeie WW” krijgen.
Dat zei voorzitter Agnes Jongerius woensdag bij de presentatie van een investeringsplan voor de economie. Nu de werkloosheid oploopt, wil de vakcentrale de werknemersbijdrage aan de WW geleidelijk weer invoeren. Het laatste kabinet-Balkenende schafte de werknemersbijdrage af. Werkgevers bleven wel premie betalen.
Voorwaarde voor werknemersbijdrage is wel dat de regie voor de WW bij werkgevers en werknemers ligt. Ook moeten de hoogte en de duur „juist in tijden van crisis” fatsoenlijk blijven, aldus de vakcentrale.
In het investeringsplan pleit de FNV onder het motto ’Niet slopen maar bouwen’ onder meer voor een „50.000 banenplan” en de invoering van een vermogensbelasting. Het kabinet maakt verkeerde keuzes, bezuinigt te veel en verdeelt de rekening van de crisis oneerlijk, aldus de FNV. „Het kiest voor bezuinigingen op kwetsbare groepen.” De FNV pleit er juist voor te investeren in „mensen, banen en eerlijk delen.” „Haal investeringen naar voren, bijvoorbeeld in het onderhoud en energiezuinig maken van schoolgebouwen en ziekenhuizen. Dat schept werk voor tienduizenden mensen”, aldus Jongerius.
Ook wil de FNV een werkgeversbijdrage voor het aan het werk helpen van mensen met een arbeidshandicap. Die vervalt wanneer een bedrijf minstens 1 procent jonggehandicapten in dienst heeft.
De vakcentrale constateert dat de vermogensongelijkheid in Nederland gestaag is gestegen. „Bijna 60 procent van de vermogens is in handen van 10 procent van de bevolking.” Vandaar het pleidooi voor een vermogensbelasting.
De FNV wil ook een geleidelijke aanpassing van de hypotheekrenteaftrek om de (relatieve) bevoordeling van de hogere inkomens tegen te gaan. De huizenmarkt „schreeuwt” om duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek, aldus de FNV. Die moet weer de functie krijgen waarvoor hij was bedoeld: het stimuleren van eigen woningbezit voor degenen die dat gezien hun inkomen nodig hebben.