Binnenland

Ten Hove: Wethouderschap kost me te veel energie

OLDEBROEK – „Voor de bestuurlijke continuïteit is dit niet goed. Toch meen ik de goede beslissing te hebben genomen.” De Oldebroekse wethouder J. ten Hove (SGP) kondigde maandag zijn vertrek aan. „Het werk kost me te veel energie.”

L. Vogelaar
28 February 2012 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 19:37
Ten Hove. Foto gemeente Oldebroek
Ten Hove. Foto gemeente Oldebroek

Ten Hove zegt zichzelf halverwege de collegeperiode een spiegel voorgehouden te hebben. „Ik ben tot de conclusie gekomen dat het lastig wordt om mijn taak op een goede manier te blijven vervullen. De decentralisatie, de intergemeentelijke samenwerking, de bezuinigingen en de kerntakendiscussie vragen veel energie, meer dan ik kan opbrengen.”

Tot de SGP-fractie een opvolger heeft gevonden, blijft de wethouder zijn functie vervullen. „Dat laat al zien dat er geen problemen in de samenwerking zijn. De verhoudingen binnen het college zijn goed.”

Ten Hove was van 1978-1995 en 2006-2010 raadslid. Hij was wel eens kandidaat voor het wethouderschap, maar de SGP slaagde er nooit in aan de college­tafel aan te schuiven. „We waren altijd de vierde partij in grootte. Zonder veel stemmenwinst werden we twee jaar geleden opeens de tweede partij. Ik heb me toen beschikbaar gesteld voor het wethouderschap. Het leek me een mooie afsluiting van mijn loopbaan. Ik wilde het maximaal vier jaar doen.”

Die termijn maakt hij niet vol. Hoewel hij 21 jaar lang wethouders van nabij aan het werk zag, verkeek hij zich toch op de functie, zegt Ten Hove nu. „Eigenlijk zou het niet verkeerd zijn om eerst door een stage met het werk kennis te maken, maar dat is lastig te realiseren. Ik ben meer politiek ingesteld en moest nu bestuurlijk bezig zijn. Daarvoor heb je managementskwaliteiten nodig. Geen wonder dat nogal eens mensen met ervaring in het bedrijfs­leven wethouder worden.”

Ten Hove (66) heeft een loopbaan als docent wis- en natuurkunde achter de rug. De laatste zeventien jaar werkte hij op de scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen. „Daarnaast ben ik voortdurend in kerk en politiek actief geweest. De combinatie met gezin en werk was soms zwaar. Daarom heb ik het raadslidmaatschap elf jaar onderbroken. De combinatie ouderling/wethouder, zoals in de achterliggende twee jaar, vergde eigenlijk ook te veel.”

Dat zijn termijn als ouderling in de hervormde gemeente van Wezep/Hattemerbroek op 
1 januari voorbij was, veranderde zijn beslissing om als wethouder terug te treden niet. „Er zijn behoorlijk wat dossiers die de komende jaren behandeling vragen. Het gaat me te veel energie kosten.”

Recent ging ook CU-wethouder Kok weg. „Mijn aanstaande vertrek heeft daarmee niets te maken”, zegt Ten Hove. „We hebben een nieuwe burgemeester en een nieuwe gemeentesecretaris, en CDA-wethouder Hoorn heeft, net als ik, ook nog maar twee jaar ervaring. Ik vind het jammer dat de personeelswisselingen binnen het gemeente­bestuur zo talrijk zijn. Dat is echt niet goed voor de continuïteit. Toch meen ik een goede beslissing te hebben genomen.”

De nieuwe CU-wethouder wordt wellicht op 12 april geïnstalleerd. „De burgemeester ziet graag dat dan ook de nieuwe SGP-wethouder aantreedt, maar of dat haalbaar is, weet ik niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer