Q-koortsboer kan schadeclaims tegemoet zien
NIJMEGEN (ANP) – Tientallen Q-koortspatiënten hebben zich maandag gemeld bij de Stichting Q-koortsclaim. Die Stichting wil de financiële schade die patiënten hebben geleden op besmette boeren verhalen.
Volgens de Nijmeegse letselschadeadvocaat Luc Rohof staat de telefoon maandag niet stil na berichtgeving over oprichting van de stichting in het Brabants Dagblad. „We krijgen aanmeldingen en reacties uit alle windstreken. Mensen zijn blij dat er eindelijk actie wordt ondernomen”, aldus de advocaat die de stichting 10 februari heeft opgericht met zijn collega Ivo Sindram. Dat gebeurde op initiatief van rechtsbijstandverzekeraar DAS. Van die verzekeraar had een twintigtal patiënten zich al gemeld.
Van de eerste 15 patiënten wiens gegevens zijn bekeken, zouden er vier precies kunnen aanwijzen door welk bedrijf ze besmet zijn geraakt. „Dan kun je de boer vrij eenvoudig aansprakelijk stellen,” zegt Rohof. „De schuldvraag doet er dan niet toe. Als de boer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft, moet die over de brug komen.” Rohof weet nu al dat dat niet zal gebeuren. „Daarvoor zijn de belangen te groot. Dus we zullen ervoor naar de rechter moeten.”
Hoe de patiënten weten op welk bedrijf ze besmet zijn geraakt, wil Rohof niet bekendmaken. „Maar er zijn lompe boeren bij. Voor hen telt alleen het bedrijfseconomische en verder niet.”
Voorzitter Jeannette van de Ven van de agrarische organisatie LTO Geitenhouderij begrijpt dat patiënten compensatie willen. Toch raadt ze een gang naar de rechter af. „Je kunt je afvragen of je je energie in een rechtszaak wil steken, zeker als patiënt. Jammer dat we nu niet meer één gezamenlijke vijand hebben in de overheid, maar ook tegenover elkaar komen te staan.”
Ook Rohof zou graag de overheid aansprakelijk stellen, maar dat duurt volgens hem te lang. „Ik ben blij dat de Ombudsman die weg bewandelt,” zegt hij. De Nationale Ombudsman wil nog voor de zomer een openbare hoorzitting organiseren om te kijken hoe de patiënten genoegdoening kunnen krijgen van de overheid.