Economie

Europa in de schijnwerpers op markten

AMSTERDAM – Europa staat de komende week weer in de schijnwerpers op de financiële markten. Een tweede financieringsoperatie door de Europese Centrale Bank (ECB) en een vergadering van de Europese ministers van Financiën over de verhoging van het noodfonds EFSF prijken prominent op de agenda.

Redactie economie
27 February 2012 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 19:35
Foto EPA
Foto EPA

De ECB verstrekt banken woensdag voor de tweede keer onbeperkt driejarig krediet tegen een extreem lage rente van 1 procent. Bij de eerste ronde van die kredieten eind december tekenden banken voor bijna 500 miljard euro in. Deze actie wordt gezien als een van de belangrijkste redenen voor de afname van de onrust in de financiële sector sinds het begin van dit jaar.

Beleggers zijn benieuwd in welke mate banken woensdag een beroep doen op de ECB. Waarschijnlijk is het voorlopig de laatste financieringsoperatie van de ECB. „Tenzij de eurocrisis verder significant verslechtert”, aldus hoofdeconoom Thomas Mayer van Deutsche Bank.

Kritiek op de ECB-maatregel is er ook. Gevreesd wordt dat met het zo goed als gratis geld ook ongezonde banken kunstmatig overeind worden gehouden.

Donderdag en vrijdag spreken de Europese ministers van Financiën over de eventuele verhoging van het tijdelijke Europese noodfonds EFSF. Een eventuele samenvoeging met het permanente noodfonds ESM, dat in juli effectief wordt, is daarbij een mogelijkheid.

Landen van buiten de Europese Unie oefenden zondag tijdens een top van de twintig meest invloedrijke economieën (de G20) in Mexico druk uit op Europa om het noodfonds op 
te schroeven tot 750 miljard euro.

Pas als dat is gebeurd, zijn landen buiten Europa bereid de eurozone te helpen via het Internationaal Monetair Fonds (IMF). „We zijn bereid om onze IMF-middelen te overwegen, maar alleen als we zien dat de eurozone geld heeft, en dat hebben we tot nu toe nog niet gezien”, zei de Britse minister van Financiën. De Japanse minister van Financiën sprak vergelijkbare woorden uit.

Een groter vangnet moet financiële markten geruststellen dat Europa genoeg geld heeft voor eventuele nieuwe steun­acties voor landen met schuldproblemen.

Als het noodfonds wordt verruimd, kan het IMF wellicht rekenen op extra middelen ter waarde van 500 tot 600 miljard dollar (370 tot 445 miljard euro), boven op de huidige middelen van 358 miljard dollar (266 miljard euro).

De Duitse minister van Financiën, Schäuble, liet weten dat Europa „in de loop van maart” een beslissing neemt over de eventuele verhoging. Duitsland was tot nu toe de belangrijkste tegenstander van een groter Europees noodfonds. Dat zou de begrotingsdiscipline van probleemlanden ondermijnen, vreesde Berlijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer