Buitenland

Westen haalt adviseurs uit ministeries Kabul

KABUL (ANP/AFP/RTR) – Verscheidene westerse landen hebben tijdelijk hun burgerpersoneel uit Afghaanse overheidsinstellingen in de hoofdstad Kabul gehaald.

27 February 2012 08:24Gewijzigd op 14 November 2020 19:35
Foto EPA
Foto EPA

In het land wordt al bijna een week gedemonstreerd tegen de verbranding van korans op een Amerikaanse basis. Bij onlusten zijn zeker 30 doden en ongeveer 200 gewonden gevallen. Ook in het weekeinde was het onrustig.

Duitsland laat uit voorzorg ongeveer 50 burgers voorlopig niet werken op Afghaanse ministeries. Eerder besloot de internationale troepenmacht ISAF zijn burgermedewerkers in Kabul en omgeving terug te roepen. Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag heeft het besluit ook gevolgen voor „enkele” Nederlanders die op Afghaanse ministeries werken.

Frankrijk treft zelfs voorbereidingen om zijn burgers terug te halen uit Afghanistan. Het gaat om enkele honderden mensen die adviseren bij de opbouw van openbare instellingen. Ze kunnen echter blijven als de rust terugkeert, benadrukt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs.

Twee Amerikaanse militaire adviseurs waren zaterdag doodgeschoten in het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul. De dader is vermoedelijk een 25-jarige Afghaan die voor de inlichtingendienst werkte. Hij is op de vlucht geslagen. Volgens de BBC zijn familieleden van de man in Kabul gearresteerd. Zijn woning in de noordwestelijke provincie Parwan zou ’s nachts zijn doorzocht.

In de noordelijke provincie Kunduz hebben demonstranten zondag een granaat naar een Amerikaanse legerbasis gegooid. Zeven militairen raakten daardoor gewond. Bij de basis in het stadje Imam Sahib waren ongeveer 2000 Afghanen samengekomen.

Imam Sahib ligt ongeveer 60 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Kunduz. Daar viel een menigte zaterdag een VN-complex aan. Vier betogers kwamen om, meer dan 50 mensen raakten gewond.

Ongeveer 350 Nederlandse militairen zijn gelegerd op een Duitse basis even buiten Kunduz. Bij het onderkomen is volgens Defensie nog enkel protest geweest. Desondanks zijn de Nederlanders gedurende het weekeinde binnengebleven. De training van Afghaanse politieagenten, het doel van de missie, ligt voorlopig stil.

President Hamid Karzai heeft de Afghanen opgeroepen tot kalmte. In een televisietoespraak zondag veroordeelde hij „in de sterkste bewoordingen” de koranverbrandingen, maar zei hij tegelijkertijd: „Nu we onze emoties hebben getoond, is het tijd voor kalmte en rust.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer