Economie

IMF zet Argentinië zwaar onder druk

De financiële markten in Argentinië zijn vandaag weer opengegaan, na een onderbreking van drie weken. De centrale bank in Argentinië maakte dat donderdag bekend.

AFP/RTR/DPA
11 January 2002 08:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:21

De markten zijn sinds 21 december gesloten. Er wordt met spanning uitgekeken naar de eerste handelsdag. Analisten zijn nieuwsgierig of de Argentijnse munteenheid, de peso, de recente devaluatie kan doorstaan. President Duhalde besloot begin deze week de koppeling met de dollar los te laten, waardoor de devaluatie een feit werd.

Woensdag maakte de Argentijnse minister van Economische Zaken, Jorge Remes Lenicov, bekend de beperking voor het opnemen van geld door particulieren te versoepelen. In plaats van 1000 peso mag nu per maand van een salarisrekening 1500 peso worden opgenomen en van een spaarrekening 1200 peso. De regering stelde de beperking begin december in om een kapitaalvlucht te voorkomen.

Tegen de recente financiële maatregelen van de regering-Duhalde werd donderdag in Buenos Aires gedemonstreerd. Op balkons sloegen mensen op potten en pannen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Ook werden kruispunten geblokkeerd. Ernstige ongeregeldheden zoals die van vorige maand bleven uit. Deze protesten leidden tot tweemaal toe tot het vertrek van de president.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft van Argentinië harde maatregelen geëist. Pas dan kan het bankroete land rekenen op nieuwe kredieten. Dat heeft The Washington Post gisteren gemeld. De Amerikaanse krant beroept zich op een vertrouwelijke brief van de plaatsvervangend directeur van het IMF, Anne Krueger, aan de Argentijnse regering.

Het fonds eist onder meer maatregelen om de belastinginning te verbeteren en om de uitgaven van de provincies in te dammen. Uit de brief blijkt overigens dat het IMF het niet eens is met de wijze waarop Argentinië onlangs zijn munteenheid heeft gedevalueerd.

Het IMF wilde donderdag geen commentaar geven op het artikel in The Washington Post. De in Washington gevestigde instelling is van plan om in februari te gaan praten over het hervatten van de kredietverlening.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer