Kerk & religie

Notre-Dame in Parijs krijgt klok uit Nederland

PARIJS – De klokken van de Notre-Dame in Parijs worden vernieuwd. Vier luidklokken in de kathedraal worden door negen andere klokken vervangen. De grootste klok wordt in Nederland gegoten door de Koninklijke Eijsbouts klokkengieterij in Asten.

Kerkredactie
23 February 2012 19:04Gewijzigd op 14 November 2020 19:32
De Notre-Dame in Parijs. Foto EPA
De Notre-Dame in Parijs. Foto EPA

Maandagavond verloor de karakteristieke kathedraal midden in de Franse hoofdstad een deel van haar stem. Vier klokken uit de noordelijke toren van de kathedraal werden toen verwijderd, zo meldden Franse kranten als La Croix dinsdag. Acht klokken zullen daar worden teruggehangen. Een grote luidklok wordt geplaatst in de zuidelijke toren.

Het nieuwe klokkenspel moet het 850-jarig jubileum van de kerk, dat vanaf 12 december wordt gevierd, luister bijzetten. De klokken worden op 2 februari volgend jaar ten ‘doop’ gehouden. Op palmzondag, 24 maart, zullen ze voor het eerst te horen zijn.

Messing

De vier verwijderde klokken, luisterend naar de namen Angélique-Françoise, Antoinette-Charlotte, Hyacinthe-Jeanne en Denise-David, wegen zo’n een tot twee ton. De lichtste weegt 767 kilogram, de zwaarste weegt 1,91 ton.

De klokken zijn aan vervanging toe. Napoleon III schonk de vier klokken in 1856 om de doop van zijn zoon te vieren. De kwaliteit van de kerkklokken laat echter te wensen over. Vanwege de slechte kwaliteit van het metaal (messing) sleten de klokken snel. Daardoor veranderde de toon van de klokken.

Mal van paardenmest

De acht nieuwe klokken worden vervaardigd door klokkengieterij Cornille-Havard in de Normandische plaats Villedieu-les-Poêles. Ze wegen elk ongeveer een ton. De gieterij probeert zoveel als mogelijk oude technieken te hanteren. De klokken worden gesmolten met een mengsel van koper en tin. De mal zal bestaan uit klei, paardenmest en geitenhaar.

In de zuidelijke toren krijgt de enorme Emanuelklok (fis-toonhoogte) van 11,62 ton gezelschap van een nieuwe klok, Maria, een gis-klok. Deze eveneens grote luidklok wordt gemaakt in Nederland, door de Koninklijke Eijsbouts in Asten.

„We hebben niet eerder zo’n eervolle opdracht gehad”, vertelde woordvoerder J. van Brussel vrijdagmorgen. „Op dit moment start het ontwerptraject.” Na zo’n drie maanden zal er een klok in was zijn, waarna de mal gemaakt wordt en het gieten kan beginnen. In Asten worden voor de mal modernere technieken gebruikt „met materialen die vergelijkbare eigenschappen hebben.”

Franse Revolutie

Als het project is afgerond, moeten de klokken van de Notre-Dame weer klinken zoals voor de Franse Revolutie aan het einde van de achttiende eeuw. Toen zijn klokken verwijderd uit de kerk en omgesmolten tot kanonnen. Alleen de zeventiende-eeuwse klok Emanuel bleef toen hangen.

De vernieuwing van de klokken wekte afgelopen najaar verzet op bij enkele Parijzenaars. Ze vonden dat de onzuivere tonen van de Notre-Dame inmiddels gemeengoed waren geworden.

De totale kosten voor de vernieuwing bedragen 2 miljoen euro.


Bekijk bij Le Parisien een fotoserie van de verwijdering van de vier oude klokken. Luister op YouTube naar het klokgelui van de Notre-Dame.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer