Binnenland

Militaire steun aan Antillen geweigerd

De regering van de Nederlandse Antillen heeft Den Haag in maart gevraagd om militaire steun voor de aanpak van de zware criminaliteit op de eilanden. Nederland weigerde aan het verzoek gehoor te geven, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag bevestigd.

ANP
4 August 2003 09:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:28

De Antillen en Nederland werken samen op het gebied van de recherche en de kustwacht. Minister van Justitie N. Ribeiro vroeg zijn Nederlandse ambtgenoot Donner om legerbijstand voor de politie. Donner zou hem na overleg met collega Kamp van Defensie en staatssecretaris Hessing van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties hebben laten weten er niet voor te voelen Nederlands marinepersoneel zichtbaar in te zetten, zo zei oud-gevolmachtigd minister Carel de Haseth afgelopen weekend voor de IKON-radio.

Het was de bedoeling dat Nederlandse mariniers die al op de Antillen gelegerd zijn, zouden meedoen aan het rigoureus aanpakken van bepaalde wijken. Daarbij zou van huis tot huis worden gezocht naar wapens, drugs en dergelijke, aldus De Haseth, die op 22 juli afscheid nam in verband met de regeringswisseling op de Antillen. De regering in Willemstad wilde vooral hulp bij het opwerpen van wegblokkades en het verder afgrendelen van de wijken.

„Het verzoek is in eerste instantie afgewezen omdat de vraag rees of de inzet van mariniers de juiste aanpak is”, aldus een woordvoerster van Binnenlandse Zaken. Twee Nederlandse politiefunctionarissen hebben dat onderzocht en vorige week een rapport aangeboden aan de Antilliaanse minister van Justitie. De woordvoerster is niet op de hoogte van de exacte inhoud van dat rapport, maar weet wel dat de twee politiemensen de inzet van mariniers niet de juiste oplossing vonden.

De Antilliaanse regering was teleurgesteld over de afwijzing. „Om pragmatische redenen kun je een beroep doen op getrainde, gedisciplineerde en professionele mensen die bij Defensie zitten en hun vragen te helpen op een terrein dat niet strikt onder hen valt. In een tijd van vredesmissies om in andere landen het recht te handhaven, vind ik het vreemd en niet goed te begrijpen dat je dat niet in eigen land kunt doen. Het gaat om het in beider belang aanpakken van een misstand”, zei De Haseth.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer