Politiek

Extra banen door subsidie kinderopvang vooral in sector zelf

DEN HAAG – Een groot deel van de moeders die extra zijn gaan werken door onder meer hogere kinderopvangsubsidies, lijkt in de opvangbranche zelf terecht te zijn gekomen.

Redactie politiek
22 February 2012 12:08Gewijzigd op 14 November 2020 19:30
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant.

Het Centraal Planbureau (CPB) meldde vorige week dat de verhoging van de kinderopvang­subsidie en de inkomensafhankelijke combinatiekorting tussen 2005 en 2009 het aantal werkende moeders met 32.000 verhoogde, waarvan 21.000 banen voor rekening komen van de hogere opvangtoeslag.

Uit cijfers van kenniscentrum Movisie blijkt dat in dezelfde periode de werkgelegenheid in de opvangbranche steeg met 20.980 banen.

Het CPB erkent het grote aandeel van de opvangsector in de extra werkgelegenheid. „Het is de vraag in hoeverre er arbeidskrachten zijn vrijgespeeld voor andere productie dan kinder­opvang”, stelt een medewerker.

Uit de CPB-studie bleek dat de overheid per extra baan per jaar 100.000 euro aan subsidie heeft betaald. „Dat is weinig effectief arbeidsmarktbeleid en zou geen kosten-batenanalyse overleven”, stelt econoom Bas Jacobs in het Reformatorisch Dagblad. CDA-Kamerlid Van Hijum meent dat de vergoedingen voor kinderopvang de afgelopen jaren zó ruim waren dat de investering „slechts beperkt ten goede is gekomen aan de arbeidsparticipatie, maar veel meer de omzet in de opvang­sector heeft opgejaagd.”

Volgens directeur Sebastiaan Dekkers van 4Kids –in omvang het derde gastouderbureau in Nederland– zijn extra bezuinigingen op de huidige opvang­regeling goed mogelijk door het maximum aan uren waarvoor de toeslag nu geldt (140 procent van het aantal gewerkte uren door de minstwerkende ouder) verder te verlagen.

Dekkers: „Een niveau van 120 procent, en dat voor 47 weken per jaar in plaats van 52, is véél realistischer.” Volgens hem valt zo relatief eenvoudig een bedrag van honderden miljoenen te besparen op de opvangsubsidie.

Later vandaag op rd.nl een achtergrondverhaal n.a.v. het CPB-rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer