Gezondheid

RIVM: Nederlander eet veel te zout

DEN HAAG – Meer dan 85 procent van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan goed is. Daarmee liggen hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten op de loer.

Wetenschapsredactie
22 February 2012 07:52Gewijzigd op 14 November 2020 19:30
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit het rapport ”Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland” dat het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag publiceerde.

„We eten veel te zout. De uitkomsten van dit onderzoek zijn zorgwekkend, want mensen die langdurig te veel zout consumeren, lopen een verhoogd risico op ernstige ziekten en vroegtijdig overlijden”, aldus Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM.

Mannen consumeren met gemiddeld 9,9 gram per dag bijna 80 procent meer zout dan de aanbevolen maximumrichtlijn van het Voedingscentrum van

6 gram per dag; vrouwen gebruiken 7,5 gram per dag. De inname van te veel zout begint al op jonge leeftijd: jongens krijgen via voeding dagelijks gemiddeld al 8,3 gram binnen, meisjes 6,8 gram. Uit een eerder rapport van het RIVM bleek dat 25 procent van de bevolking zelfs meer dan 11 gram zout per dag consumeert. Volgens de Hartstichting heeft het lichaam voldoende aan 1 tot 3 gram zout.

Volgens het nieuwste RIVM-rapport wordt het meeste zout gebruikt voor de warme maaltijd (36 procent), gevolgd door de lunch (31 procent). De belangrijkste zoutbronnen tijdens de warme maaltijd zijn vleesproducten en kant-en-klare sauzen. Bij ontbijt en lunch zit het zout voornamelijk in brood en kaas. Tussen de maaltijden door zijn koekjes en gebak de belangrijkste zoutbronnen.

De Consumentenbond voert al tijden actie tegen te veel zout in het eten. Bart Combée, directeur Consumentenbond, maakte zich onlangs nog boos om het magere resultaat dat na jaren praten werd geboekt: „De levensmiddelenindustrie leidt het ministerie al jarenlang om de tuin met nep­rapporten en de belofte dat ze het zelf oplossen.” Uit de grote zouttest in de Consumentengids van mei 2011 bleek dat de levensmiddelenbranche ondanks talloze beloften geen enkele voortgang heeft geboekt, terwijl maar liefst 75 procent van het zout in de voeding afkomstig is van bewerkte voedingsmiddelen.

De broodsector boekt echter wel resultaat. Brancheorganisaties NBOV en de NVB willen dat bakkers per 1 januari 2013 de hoeveelheid zout hebben verlaagd met 25 procent ten opzichte van 2008. Van alle zout dat de Nederlanders binnenkrijgen uit bewerkte producten is 20 tot 25 procent afkomstig uit brood.

Een te hoge zoutconsumptie kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Zout bestaat uit de componenten natrium en chloride – een gram zout bevat 400 mg natrium en 600 mg chloride. Het is vooral het mineraal natrium in het zout dat de problemen veroorzaakt. Door een hoger natriumgehalte houdt het lichaam meer vocht vast, waardoor de bloeddruk omhooggaat. En een hoge bloeddruk geeft een hoger risico op hartinfarcten, beroerten en nierziekten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie leidt verlaging met 5 gram zout per dag tot een 23 procent kleinere kans op een herseninfarct en een 17 procent lager risico op hart- en vaatziekten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer