„Taylor stelt vertrek uit Liberia uit”
President Charles Taylor van Liberia vertrekt niet zodra de West-Afrikaanse vredesmacht volgende week in zijn land arriveert. Hij wacht daarmee tot de politieke machtsoverdracht.
Dat heeft de Liberiaanse minister Samuel Jackson van Economische Zaken gezegd tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Taylor zelf bleek vrijdag de hoofdstad Monrovia te hebben verlaten. Hij zou in de stad Buchanan zijn.
Jackson zei dat Taylor vindt dat de politieke macht grondwettelijk moet worden overgedragen aan de vice-president of de parlementsvoorzitter. „Taylor wil vertrekken. Hij wil geen deel uitmaken van het probleem”, zei Jackson. „Hij zal ontslag nemen en er moet een grondwettelijke procedure zijn.”
Donderdag had Taylors woordvoerder laten weten dat het tijdstip van vertrek van de president afhing van de besprekingen in Ghana over de toekomst van Liberia. Taylor had eerder gezegd dat hij binnen drie dagen na de komst van de vredesmacht naar Nigeria zou gaan. Een woordvoerder van het Witte Huis zei donderdag dat de Liberiaanse president die toezegging moet nakomen.
Vijf ministers van Buitenlandse Zaken van West-Afrikaanse staten kwamen vrijdag in Monrovia aan om met de Liberiaanse president over zijn aftreden en ballingschap in Nigeria te spreken. Een gesprek met Taylor is uitgesteld tot vandaag, omdat de president „de hoofdstad heeft verlaten”, aldus de Ghanese bewindsman van Buitenlandse Zaken in Monrovia. Taylor zou pas vanochtend uit Buchanan terugkeren.
West-Afrikaanse staatshoofden kwamen donderdag na weken uitstel overeen dat na het weekeinde een troepenmacht zal vertrekken naar Liberia, om een eind te maken aan de burgeroorlog en de belegering van Monrovia door rebellen. Zij besloten Taylor vanaf maandag drie dagen de tijd te geven om het land te verlaten.
„We gaan de beslissingen van vrijdag overbrengen”, verklaarde Mohamed Ibn Chambas, de secretaris-generaal van Ecowas, een samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen. Hij wordt op de missie vergezeld door ministers uit Ghana, Senegal, Togo en Nigeria, dat maandag de eerste 300 soldaten stuurt, voorzien van pantserwagens. Ghana, Senegal en Mali sturen in de dagen daarna 250 soldaten.
Taylor heeft herhaaldelijk gezegd dat hij bereid is te vertrekken als er een vredesmacht in Liberia wordt gestationeerd. Of hij heeft ingestemd met de komst van de West-Afrikaanse vredestroepen is onduidelijk.
Sekou Conneh, de leider van LURD, de grootste van de twee rebellenorganisaties in Liberia, zei per telefoon tegen het persbureau AP er weinig vertrouwen in te hebben dat Taylor vrijwillig zal vertrekken.
In de Liberiaanse hoofdstad zijn na een rustige ochtend vrijdagmiddag hevige gevechten losgebarsten bij een belangrijke brug naar het centrum van de stad. Volgens getuigen zijn daarbij ten minste elf doden gevallen, onder wie een zwangere vrouw.
Donderdag kwam de Nigeriaanse generaal Festus Okonkwo, die de vredesmissie in Liberia gaat leiden, met een verkenningsteam van acht man in de hoofdstad aan. Ze bezochten daar onder meer een groot ziekenhuis en verscheidene strategische militaire locaties.
Washington wil dat de VN-Veiligheidsraad uiterlijk vandaag stemt over een ontwerpresolutie die de komst van een multinationale vredesmacht regelt. Volgens een Amerikaanse diplomaat zou de raad vrijdag nog worden opgeroepen om binnen 24 uur een besluit te nemen.