Kritiek op RKK om Europese koers
ROME – Paus Benedictus XVI heeft zaterdag in de Sint-Pieter in Rome 22 nieuwe kardinalen gecreëerd. Meer dan de helft is afkomstig uit Europa, wat tot kritiek heeft geleid. Veel aanhangers van de Rooms-Katholieke Kerk in Latijns-Amerika en Afrika voelen zich over het hoofd gezien door de paus.
In totaal zijn er 125 kardinalen, van wie er 67 uit Europa en 15 uit Noord-Amerika komen. Doordat zaterdag ook 7 Italianen werden benoemd tot kardinaal, liep hun aantal in de groep geestelijken, die gaat over de benoeming van de paus, op tot 30. Ter vergelijking: Latijns-Amerika wordt vertegenwoordigd door 22 kardinalen, Afrika door 11. En dat terwijl de kerk op deze continenten hard groeit.
De enige Latijns-Amerikaanse geestelijke die zaterdag tot kardinaal werd verheven, liet zich voorafgaand aan de ceremonie stevig uit over de oneerlijke afspiegeling. „Hoelang laten we ons nog leiden door Europa en de Verenigde Staten? Europa moet weer een meer broederlijke houding aannemen tegenover andere continenten en stoppen met het neerkijken op anderen”, zei de 64-jarige Braziliaanse kardinaal Joao Braz de Aviz.
„Je kunt niet langer denken dat Latijns-Amerika, Azië en Afrika niet zijn veranderd, dat het nog steeds koloniën zijn of onderdeel van de derde wereld”, vervolgde Braz de Aviz. Hoe universeler het college van kardinalen, „hoe beter ze de kerk vertegenwoordigen. We hebben al veel gedaan om dit te bereiken, maar we moeten er nog meer aan doen.”
De paus ging tijdens de ceremonie niet in op de kritiek. Hij riep de kardinalen ertoe op met „liefde en kracht de kerk te dienen.” Benedictus kwam overigens niet lopend de basiliek binnen. Hij werd naar binnen gereden om hem de wandeling door de kerk te besparen.
Onder de nieuwe kardinalen is de 58-jarige aartsbisschop Eijk van Utrecht. Hij ontving de rode hoed en de ring die bij de titel horen. Kardinaal Eijk kreeg als titelkerk de aan de heilige paus Calixtus I gewijde San Callisto, in de Romeinse wijk Trastevere. Daarnaast werden onder anderen aartsbisschop Woelki van Berlijn, aartsbisschop Betori van Florence en de Belgische hoogleraar godsdienstgeschiedenis Ries kardinaal.
Een van de prominentste nieuwe kardinalen is de aartsbisschop van New York, de 62-jarige Timothy Dolan. Hij wordt door kenners al genoemd als een kandidaat voor het pausdom. Dat zou hem de eerste Amerikaanse paus ooit maken.
Eijk (58) is de achtste Nederlandse kardinaal. Hij werd eind 2007 in Utrecht benoemd tot opvolger van kardinaal Simonis. Die werd in november 80 jaar en mag niet meer meedoen aan het conclaaf over de opvolger van de huidige paus.