Scheikundigen maken plastic uit snoeihout
UTRECHT (ANP) – Het is onderzoekers gelukt om plastic te maken van biomassa. Dat maakten scheikundigen van de Universiteit Utrecht donderdag bekend.
Normaliter is voor de productie van plastic aardolie nodig. Maar dankzij een katalysator met piepkleine ijzerbolletjes hebben de onderzoekers onder leiding van professor Krijn de Jong nu een andere manier gevonden. Biomassa, zoals snoeiafval, wordt half verbrand, waarbij de gassen koolstofmonoxide (CO) en waterstof (H2) vrijkomen. De katalysator maakt daar bouwstoffen voor plastic van. Voor elke ton plastic is zeker 1,5 tot 2 ton biomassa nodig.
De Jong laat weten dat anderen al eerder plastic uit biomassa wisten te maken, maar dat daar veel meer processtappen aan te pas kwamen. Bovendien was het eindresultaat vaak beperkt toepasbaar, terwijl het plastic van de Utrechtse scheikundigen voor vrijwel elke toepassing geschikt is.
De chemische industrie heeft al interesse getoond in het onderzoek, waarover vrijdag in het toonaangevende tijdschrift Science uitgebreid gepubliceerd wordt. Samen met onder meer het bedrijf Dow Benelux worden de katalysator en het bijbehorende proces verder ontwikkeld. „Daar ligt de uitdaging. Het duurt jaren om zo’n grote fabriek om te bouwen”, aldus De Jong.