Nieuwe denktank voor libertarisme
Naast enkele al bestaande clubs voor libertariërs komt er een nieuwe, politiek-filosofisch gerichte denktank voor het libertarisme. Initiatiefnemer is René van Wissen, voorheen verbonden aan de conservatieve Edmund Burke Stichting.
Het libertarisme, ook wel klassiek-liberalisme genoemd, is een politiek-filisofische theorie die zich met name richt op het terugdringen van de rol van de overheid. Sommige libertariërs gaan zo ver dat ze in het geheel geen overheid willen; anderen willen een zeer beperkte overheid.
De nieuwe denktank, de Frédéric Bastiat Stichting, genoemd naar de 19e-eeuwse econoom en schrijver Bastiat, zal volgende week officieel bij de notaris worden opgericht. Net als de Burke Stichting wil zij het politieke klimaat in Nederland beïnvloeden door onder meer geschriften en lezingen. In het begin zal de productie bescheiden zijn, verwacht Van Wissen, die de afgelopen jaren ontdekte dat hij ten diepste geen conservatief maar een libertariër is.
„De overeenkomst met het conservatisme is dat we beiden de rol van de overheid willen beperken en beiden beseffen dat de mens niet altijd tot het goede geneigd is. Het libertarisme neemt het uitgangspunt echter in het individu en niet, zoals het conservatisme, in de gemeenschap. Op ethisch gebied, zoals ten aanzien van euthanasie, abortus, huwelijk, biomedische ontwikkelingen en drugs, zijn wij veel liberaler.”
Hier ligt volgens B. J. Spruyt, directeur van de Burke Stichting, inderdaad een cruciaal verschil met het conservatisme. „Daarom is het begrijpelijk dat mijn vriend René een eigen initiatief is gestart. We hebben er wel over gedacht of dit onder de paraplu van de Burke Stichting zou passen, maar daarvoor zijn de verschillen te wezenlijk. Dat zou onwerkbaar zijn geworden.”
Wel zal er volgens Spruyt in de toekomst nauw samengewerkt kunnen worden op die punten waarop men overeenstemt.