Kerk & religie

Luthersen spreken zich uit voor Palestijnse staat

Op de laatste dag van de lutherse wereldassemblee in het Canadese Winnipeg hebben afgevaardigden donderdag een verklaring afgelegd over het conflict in het Midden-Oosten.

Kerkredactie
1 August 2003 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:28

De verklaring appelleert aan „alle mensen van goede wil” in Israël en de Palestijnse gebieden en keurt alle activiteiten af die de vestiging van een onafhankelijke Palestijnse staat in de weg staan. Verwezen wordt naar de ”routekaart voor vrede”, die onlangs door de VN, VS, EU en Rusland werd aangenomen. De verklaring spreekt van een „vreedzame tweestatenoplossing in dit historische conflict. Betrokkenheid van de vier belangrijke wereldmachten geeft een nieuwe legitimatie aan het vredesproces.”

De Palestijnse bisschop van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Jordanië (ELKJ), Munib A. Younan, noemde de routekaart donderdag een „gouden kans.” Wel herinnerde hij aan de onduidelijkheid die er nog is over de Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden, de toekomstige status van Jeruzalem als heilige stad van meerdere godsdiensten en het vluchtelingenvraagstuk. De ELKJ telt ongeveer 3000 leden in Israël, Jordanië en de Palestijnse gebieden.

Dr. Ishmael Noko, secretaris-generaal van de LWF, is blij met de „zichtbare tekenen van vooruitgang in de oecumenische relaties” tijdens de eerste assemblee van de 21e eeuw. „Voor de eerste keer in onze 56-jarige geschiedenis zijn we bijeen geweest in niet-lutherse kerken”, merkte hij op. Opening en sluiting van de assemblee vonden plaats in rooms-katholieke kathedralen en de dagelijkse eucharistieviering in rooms-katholieke en anglicaanse kerken. Noko ziet daarin een „zichtbaar teken van de groeiende eenheid van de kerk.”

Bisschop Bärbel Wartenberg-Potter (Lübeck) vindt dat de bevestiging van vrouwen in het ambt in alle 136 lidkerken van de LWF vanzelfsprekend zou moeten zijn. Op dit moment wijst eenderde van de lidkerken vrouwen in het ambt van de hand. Het gaat er niet om mannen uit de ambten te verdringen, voegde de Duitse superintendente Odda-Gebine Holze-Stäblein toe. „Ik kan me althans geen kerk voorstellen waarin vrouwen de macht hebben en mannen de koffie schenken.” Negentien van de 136 LWF-lidkerken hebben een vrouwelijke bisschop, zes een vrouwelijke presidente.

De assemblee wijst in haar slotboodschap ook de neoliberale globalisering van de economie af als afgodendienst en pleit voor een economie „die het leven dient.” Globalisering betekent voor miljoenen mensen nog steeds leed, armoede en dood, staat in de verklaring. Christenen moeten zich verzetten tegen de „valse ideologie” van het neoliberalisme.

In een andere verklaring riep de conferentie de VS op de mensenrechten en het internationaal recht te respecteren. De Amerikaanse regering moet de VN erkennen als legitiem internationaal forum om bedreigingen van de vrede en veiligheid af te wenden. De assemblee is bezorgd dat de VS er steeds meer naar neigen „eenzijdige besluiten” te nemen.

De Lutherse Wereldfederatie (LWF) vertegenwoordigt 136 kerken met 61,7 miljoen leden in 76 landen. De assemblee wordt elke zes jaar gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer