Bezwaren tegen verplichte eindtoets basisonderwijs
VEENENDAAL – Het kabinetsvoorstel om een centrale eindtoets voor het basisonderwijs verplicht te stellen, doet niet alleen afbreuk aan de vrijemarktwerking, maar ook aan de vrijheid van onderwijs.
Dat hebben de christelijke onderwijsadviesbureaus Centraal Nederland, Driestar Educatief, GH-GPC en Ds. G. H. Kerstencentrum donderdagmorgen verklaard. Ze steunen de bezwaren die gezamenlijke uitgevers van test- en toetsmateriaal –met uitzondering van het Cito– in een brief aan de vaste Kamercommissie voor onderwijs uiten tegen het wetsvoorstel dat op 31 januari bij de Kamer is ingediend. Woordvoerder drs. R. A. van der Garde wijst erop dat ook de Onderwijsraad en de Raad van State harde noten over het voorstel hebben gekraakt. De huidige Cito-toets wordt de centrale eindtoets, waardoor het Drempelonderzoek, de Drempeltest, de IVO, de NDT, het Schooleindonderzoek en de NIO buiten de boot vallen.
Het wetsvoorstel regelt ook een verplicht leerling- en onderwijsvolgsysteem. De Raad van State wees op de mogelijkheid van oneerlijke concurrentie: omdat het Cito de eindtoets levert, zullen scholen wellicht eerder kiezen voor het leerlingvolgsysteem en andere diagnostische toetsen van het Cito, waardoor dit instituut wordt bevoordeeld en een machtspositie kan krijgen.