Toch beweging in vredesproces Colombia
Er lijkt toch weer wat beweging te zitten in het vredesproces in Colombia. De rebellen mogen van president Pastrana binnen twee dagen in contact treden met internationale bemiddelaars. Eerder had de guerrillabeweging FARC de regering opgeroepen weer terug te keren aan de onderhandelingstafel.
President Pastrana verklaarde het vredesoverleg woensdag voor beëindigd. Hij riep de strijdkrachten op het gebied dat de rebellen vier jaar geleden kregen toegewezen te ontruimen. FARC kreeg 48 uur de tijd om de aftocht te blazen uit het gebied, dat net zo groot is als Zwitserland.
Donderdag kwamen de rebellen met een verklaring waarin ze regering opriepen toch weer te gaan praten. Ze voegden daaraan toe dat bemiddelaars van de internationale gemeenschap welkom zijn. Anders dan president Pastrana wil doen geloven, hebben de rebellen het vredesoverleg niet afgebroken, aldus de verklaring.
Tijdens de onderhandelingen ontstond onder meer onenigheid over de aanwezigheid van Colombiaanse militairen aan de rand van de gedemilitariseerde zone. Pastrana heeft donderdag gezegd dat hij niet van plan is op dat vlak concessies te doen. Pastrana, die in augustus zijn ambt neerlegt, heeft veel energie gestoken in pogingen tot een vergelijk met de guerrillastrijders te komen. De strijd die zich al bijna 38 jaar voortsleept, heeft tienduizenden mensen het leven gekost.
Waarnemers sluiten niet uit dat door het afbreken van het overleg de burgeroorlog weer kan losbarsten. Het besluit van de regering om niet verder te praten komt twee maanden voor de parlementsverkiezingen. In mei gaat de bevolking opnieuw naar de stembus voor het kiezen van een president.
Donderdag was de spanning in de hoofdstad Bogota al duidelijk voelbaar. De veiligheidsmaatregelen werden er flink verscherpt. De burgemeester van de stad zei bang te zijn dat de guerrillastrijders nieuwe aanslagen gaan plegen.