Ziekenhuizen niet meer gekort
Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) en het ministerie van Volksgezondheid moeten een beleidsmaatregel terugdraaien die een flinke inkomensdaling voor medisch specialisten betekende.
Dat heeft de rechter donderdag geoordeeld in een kort geding dat drie ziekenhuizen hebben aangespannen tegen het CTG en het ministerie. Het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp, het Diaconessenhuis in Leiden en Ziekenhuis Amstelveen waren het niet eens met een kortingsregel die toenmalig minister Bomhoff van Volksgezondheid had ingevoerd.
In 1995 besloot D66-minister Borst dat het honorarium van de medisch specialisten niet langer werd gekoppeld aan het aantal verrichtingen, zoals onderzoeken, behandelingen, en verpleegdagen. In plaats daarvan werd een bedrag per patiënt ingevoerd, ongeacht het aantal verrichtingen.
Haar opvolger, Bomhoff (LPF), besloot om vlak voor zijn aftreden in oktober 2002 eenmalig een korting toe te passen die weer was gebaseerd op het oude verrichtingensysteem. „Deze maatregel is door de drie ziekenhuizen aangevochten omdat, onder andere als gevolg van medisch-technologische ontwikkelingen, het aantal verrichtingen is teruggelopen”, aldus een woordvoerder van het Rijnland Ziekenhuis.
„Tegelijkertijd is wel de productie toegenomen, er zijn dus meer patiënten geholpen. In het Rijnland Ziekenhuis bijvoorbeeld is sinds 1995 een stijging waarneembaar van 30 procent. De specialisten hebben in die jaren slechts 5 procent meer honorarium ontvangen”, aldus de woordvoerder.
In zijn uitspraak veroordeelt de rechter het CTG tot aanpassing van de beleidsmaatregel. De wijze waarop de overheid is overgegaan tot deze maatregel getuigt volgens de rechter „niet van behoorlijk bestuur.” De ziekenhuizen konden er in 2002 geen rekening mee houden dat hun productie plotseling op een andere manier zou worden gemeten. „Het verrichtingensysteem is geactualiseerd noch onderhouden”, aldus de rechter.
Het specialistenhonorarium 2003 mag dus niet worden gebaseerd op het aantal verrichtingen, maar zal worden vastgesteld volgens de sinds 1995 geldende systematiek. De korting is hiermee van de baan, schrijft het Rijnland Ziekenhuis.
J. Wisselink, directeur beheer van het Rijnland Ziekenhuis, zegt zeer tevreden te zijn met de uitkomst van het kort geding. „Hopelijk hebben alle specialisten in Nederland baat bij deze uitspraak”, aldus Wisselink. Het ministerie van Volksgezondheid en het College Tarieven Gezondheidszorg beraden zich na de uitspraak van de rechter op vervolgstappen, reageerde een woordvoerder van het ministerie.