Kerk & religie

Moslimminister: Christelijk erfgoed omarmen

LONDEN – De Britse minister Sayeeda Warsi, zelf moslim, heeft Groot-Brittannië en Europa gisteren ertoe opgeroepen „meer vertrouwen te stellen in het christendom.”

Kerkredactie
15 February 2012 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 19:23
Foto EPA
Foto EPA

De oproep van Warsi, prominent lid van de Conservatieve Partij van premier Cameron, komt op een moment dat steeds meer Britten zich bedreigd voelen door de toenemende secularisatie. Bekend zijn de woorden van Alister Campbell, adviseur van voormalig premier Tony Blair: „We don’t do God”, oftewel: „Wij doen niet aan God.”

In een artikel in de Daily Telegraph riep Warsi Europa dinsdag op „meer vertrouwen te stellen in het christendom. Je kunt en mag de christelijke fundamenten van onze samenleving niet schrappen, evenmin als je de kerktorens uit het beeld van het landschap kunt schrappen.” Haar angst is dat het „militante secularisme” de samenleving in beslag neemt. „Sommige atheïsten hebben hetzelfde intolerante instinct als autoritaire regimes.”

Warsi bevindt zich momenteel in Rome. Woensdag zou ze met een delegatie van de Britse regering paus Benedictus XVI ontmoeten. Haar boodschap sluit aan bij de woorden van de paus die in 2010, tijdens zijn bezoek aan Engeland, waarschuwde voor de verspreiding van „agressieve vormen van secularisme.”

„Vaak is er een zekere achterdocht tegenover christenen”, zei Warsi in Rome. „Op geloof wordt neergekeken als hobby van vreemde snuiters, buitenlanders en minderheden.”

Evan Harris, een liberaal democratisch politicus en vice-president van de British Humanist Association, beoordeelt de woorden van Warsi als preken voor eigen parochie. Volgens hem is er „niets militant aan een oproep tot het beëindigen van blasfemie, straf op afvalligheid en de religieuze onderdrukking van vrouwen en homo’s. Seculier liberale democratie, die de scheiding tussen kerk en staat inhoudt en een eind aan religieuze voorrechten, is de beste garantie voor religieuze vrijheid en vrije meningsuiting.”

In Groot-Brittannië spelen, in tegenstelling tot de VS, God en godsdienst nauwelijks nog een rol in het politieke leven. De opmerkingen van Warsi lijken de discussie hierover echter nieuw leven in te blazen.

Recent heeft premier David Cameron er bij de Church of England op aangedrongen er alles aan te doen om mensen weer bewust te maken van de „traditionele waarden”, om een „langzame morele instorting” tegen te gaan.

Traditioneel is Engeland een christelijk land. De Church of England is de officiële kerk, met Queen Elizabeth II als hoofd. Bisschoppen maken deel uit van het ”House of Lords”, het hogerhuis. In 2001 gaf echter minder dan 72% van de bevolking aan zichzelf de beschouwen als christen.

Steven Fielding, hoogleraar in de politicologie aan de universiteit van Nottingham, prijst het feit dat religie samen kan gaan met de gematigde visie van Cameron met betrekking tot de „Big Society”. Hierin nemen goede doelen en maatschappelijke organisaties sommige functies van de staat over. Maar volgens Fielding zal dat nooit het niveau van de VS bereiken.

„Ik denk dat mensen graag denken dat hun leiders, net als zijzelf, een vaag geloof hebben in God, en dat ze zo nu en dan naar de kerk gaan. Maar het wordt mogelijk een gevaarlijk onderwerp wanneer het anders wordt dan praten in algemeenheden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer