„Rusland ontsnapt aan kernongeluk”
MOSKOU (ANP/RTR) – Rusland is eind december ontsnapt aan een kernramp, toen de kernonderzeeër Jekaterinenburg in een dok in de marinestad Moermansk veranderde in een vuurzee. Het schip zou in tegenstelling tot de officiële lezing niet zijn ontdaan van kernraketten, torpedo’s en mijnen, toen het in het dok lag.
Dat meldden Russische media dinsdag, op basis van verklaringen van overheidsfunctionarissen. Het ministerie van Defensie heeft nog geen reactie gegeven op de beweringen.
Volgens de staatszender RT hebben onderzeeboten als de Jekaterinenburg 16 intercontinentale raketten aan boord, met 4 kernkoppen op elke raket. In iedere raket zitten ook tientallen tonnen giftige brandstof. Bovendien zou de onderzeeër 140 kilo radioactief uranium-235 aan boord hebben.
„Rusland stond een dag lang op de drempel van de grootste ramp sinds Tsjernobyl”, schreef het gerenommeerde tijdschrift Vlast. Een ontploffing bij de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 maakte een groot gebied radioactief besmet. Het is de grootste nucleaire ramp aller tijden.
De brand bij de Jekaterinenburg brak op 29 december uit, toen houten steigers vlamvatten door laswerkzaamheden. De vlammen sloegen daarna over naar de romp. De brand leidde tot metershoge rookwolken, die tot ver in de omgeving te zien waren.
De brandweer zette blusschepen en speciale helikopters in. Toen de vuurzee uren later toch nog woedde, besloten de autoriteiten het dok vol te laten lopen en de onderzeeboot onder water te zetten. Negen brandweermannen hadden last van ademhalingsklachten, doordat ze rook hadden ingeademd.
Moermansk ligt in het uiterste noordwesten van Rusland, bij de grens met Noorwegen. Het is een van de drie thuishavens van de Russische marine. In Moermansk was ook de onderzeeboot Koersk gestationeerd. Die verging in 2000 na een explosie onder water. Alle 118 bemanningsleden kwamen om het leven.