Commentaar: Wilders is eenzijdig, maar dat wisten we al
Premier Rutte lijkt er nog altijd van te genieten. Heerlijk toch, die gedoogconstructie? Als je een béétje handig omgaat met de oppositie en ontspannen reageert op de strapatsen van je gedoogpartner, kun je met een minderheidskabinet ver komen, lijkt het motto te zijn van de VVD-leider.
Van dat prettig omgaan met de oppositie gaf hij maandag op historische wijze blijk. Zou het ooit eerder zijn voorgekomen dat een liberale regeringsleider broederlijk met twee socialistische opponenten een werkbezoek aflegde? En dat nota bene aan een sociale werkplaats, een plek die een thuiswedstrijdgevoel oproept bij PvdA en SP. Rutte doet er niet moeilijk over.
Dat hij ontspannen kan reageren op verrassende PVV-acties bleek de achterliggende dagen eveneens zonneklaar. Want hoewel coalitiepartij CDA, diverse ambassadeurs én de liberale fractie in het Europees Parlement hem oproepen de klachtenwebsite van de PVV over overlastgevende Polen nadrukkelijk te veroordelen, geeft de premier tot nu toe geen krimp. „Is een zaak van de PVV zelf. Ik kan niet op alle oprispingen van Wilders gaan reageren”, is zijn enige commentaar.
Voor zo’n laconieke houding valt veel te zeggen. Natuurlijk is deze website eenzijdig. Dat Polen en Midden-Europeanen bijdragen aan onze economie, dat ze werk verrichten waarvoor veel Nederlanders zich te goed vinden, dat ze soms in erbarmelijke omstandigheden leven en door werkgevers worden uitgebuit; dat soort informatie vind je op deze site niet.
Maar wat zouden we anders verwachten van een partij die nu eenmaal tegen het hele Europese project is? Voor zo’n partij is het toch logisch dat zij zich vooral inspant om de nadelige gevolgen van Europese eenwording onder de aandacht te brengen?
Daarbij komt dat overlast door Oost-Europeanen een reëel probleem is. Nee, niet overal. En niet elke Pool is crimineel. Verre van dat. Maar dat er problemen met Oost-Europeanen zíjn, hoeven we niet te ontkennen. Was het niet de Haagse PvdA-wethouder Norder die eind 2010 sprak van „een tsunami van Polen, Bulgaren en Roemenen” waarmee zijn gemeente kampte?
Daarbij komt dat moeilijk hard te maken valt dat deze website discriminatoir is. De inhoud van de klachten die mensen erop deponeren, is voor anderen niet zichtbaar. En waarom zou een door de SP geopende site met klachten tegen werkgevers niet discriminerend zijn en deze site wel? Dat veel strafrechtgeleerden al hebben vastgesteld dat hij niet strijdt met Nederlandse wetten, is veelzeggend.
Daarom is de laconieke en terughoudende opstelling van Rutte zo gek nog niet. Als iedereen op die wijze zou ‘reageren’, was Wilders’ poging om aandacht voor de PVV te genereren heel wat minder succesvol geweest.
Daarmee is niet gezegd dat Rutte geen reden heeft zich zorgen te maken. Dat heeft hij wel degelijk. Want het feit dat hij zich in zijn gedoogconstructie zo afhankelijk heeft gemaakt van een partij die qua Europese politiek –anno 2012 nu eenmaal een hot item– diametraal tegenover hem staat, maakt daadkrachtig regeren voor hem erg lastig. Dát laat de ophef over de PVV-klachtensite opnieuw helder zien.