Analyse: Polen makkelijke prooi voor Wilders
DEN HAAG – Dankzij zijn ‘Polenmeldpunt’ weet PVV-leider Wilders de aandacht af te leiden van slechte peilingen en is hij weer precies waar hij wezen wil: in het middelpunt van de belangstelling.
„Zeg Martin, heb jij nog een goed idee om weer eens ouderwets herrie te kunnen schoppen?” „Nou, Geert, daar moet ik even over nadenken. De islam hebben we nu wel gehad. Is ook niet zo actueel meer. De Grieken hebben we uitgebreid te grazen genomen. Het moet in elk geval met de economie te maken hebben. O ja, natuurlijk: wat dacht je van Polen die al onze banen afpakken waardoor werkloze Nederlanders nergens meer aan de bak komen?” „Briljant, Martin. Ze zijn nog crimineel ook, die Oost-Europeanen, dus met dit onderwerp slaan we twee vliegen in één klap. Gaan we wat mee doen!”
Zou het gesprek tussen PVV-leider Wilders en zijn rechterhand Martin Bosma inderdaad zo zijn verlopen? Misschien niet, maar feit is dat Wilders er weer meesterlijk in is geslaagd alle aandacht naar zich toe te trekken door de instelling van een meldpunt Midden- en Oost-Europeanen.
Laconiek
De ambassadeurs van die landen, Europarlementariërs, Eurocommissaris Reding, oud-minister Bot (Buitenlandse Zaken), burgemeesters, CDA, PvdA, GroenLinks en nog veel anderen vielen de afgelopen dagen al over hem heen.
Wilders reageert op de gebruikelijke wijze: laconiek. Hij kan lachend achteroverleunen, want zijn eerste doel, maximale publiciteit, is gehaald.
Maar belangrijker voor hem is de dalende trend in de peilingen te keren. Al enkele weken achtereen verliest de PVV virtuele zetels. Onder meer aan de SP, die niet aan het kabinet is verbonden en die de kiezers ook niet medeverantwoordelijk houden voor de bezuinigingen die steeds meer merkbaar worden.
Binnen enkele weken komt daar naar verwachting weer een nieuwe besparingsronde bij. Pijnlijke ingrepen voor Henk en Ingrid, de achterban van Wilders, zullen daarbij onontkoombaar zijn.
Wilders heeft al ettelijke keren gezegd dat hij de onderhandelingen over de bezuinigingen ingaat met het doel er samen met VVD en CDA uit te komen. Veel keus heeft hij immers niet: als hij niet meewerkt en het kabinet valt, staat hij met lege handen aan de kant. De zin bij andere partijen om daarna nog eens met hem in zee te gaan, zal er niet groter van worden.
De VVD zit stevig in het zadel en kan wel wat stootjes hebben. Het CDA zit zo dicht bij zijn electorale dieptepunt dat het nauwelijks verder kan zakken. De grootste vraag zal straks zijn, althans volgens opiniepeiler Maurice de Hond, hoe de (potentiële) PVV-kiezers gaan reageren op nieuwe bezuinigingen.
Tactiek
Vooral voor Wilders is er dus werk aan de winkel. Beproefde tactiek in dat soort situaties is de aandacht op anderen te richten. De SP heeft hij bijvoorbeeld al aangevallen, maar dat bleek lastig en electoraal nog niet bepaald lucratief.
Polen, Bulgaren en Roemenen zijn een gemakkelijker doelwit. Zij behoren niet tot de kiezers van Wilders, maar zijn kiezers ondervinden wel de nadelen van hun aanwezigheid in de vorm van criminaliteit en overlast.
Daarnaast werken ze vaak in sectoren waarin ook Henk en Ingrid actief zijn. Of ze bezetten de banen waar werkloze PVV-kiezers op azen.
Naar eigen zeggen heeft Wilders al meer dan 30.000 reacties binnen gekregen. Hij heeft dus –opnieuw– een snaar weten te raken.
Zijn coalitiepartners ergeren zich wel aan zijn initiatief, maar hij loopt hen er tegelijkertijd niet te veel mee voor de voeten. Of minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) te zijner tijd ook echt wat met de klachten doet, is voor de PVV van latere zorg. De partij staat weer even in het middelpunt van de belangstelling. Precies waar Wilders nu wezen wil.