Valentijnsdag rukt op in Iran
TEHERAN (ANP/AFP) – De streng-islamitische leiding van Iran wijst westerse invloed af, maar Valentijnsdag is er toch een groeiend fenomeen. Romantische jongeren van Iran storen zich niet aan waarschuwingen van de islamitische geestelijken en de conservatieve politici.
Een van de redenen is dat Iran veel jeugd heeft: 60 procent van 75 miljoen inwoners is jonger dan 30 jaar. Velen van hen zijn ongetrouwd. En omdat de Iraanse zedenpolitie amper gemengde samenkomsten toestaat grijpen jongeren subtiel hun kans op Valentijnsdag, ondanks de christelijke herkomst van het feest. Ze sturen hun geliefde een bosje rozen, chocolade, parfum of sentimentele kaarten met de Engelse letters LOVE, aldus winkeliers in Teheran. Een Italiaans restaurant meldde dat het al weken tevoren was volgeboekt door jonge stellen.
Vorig jaar verbood de overheid de productie en verkoop van artikelen voor het ’decadente’ Valentijnsdag. Politici waren geschrokken omdat steeds minder Iraniërs trouwen. Volgens de politiek komt dat door de invloed van de westerse oppervlakkigheid. Nationalistische Iraniërs vieren hun liefde bij voorkeur op Mehregan, een pre-islamitisch festival dat de Perzische godin van de liefde eert.
Maar toch doen jongeren aan Valentijnsdag.
De meeste internetters in Iran konden de afgelopen dagen overigens niet bij hun e-mail of andere internetdiensten, meldden Amerikaanse experts en Iraanse bloggers dinsdag.
Iraanse providers blokkeerden buitenlandse sites die beginnen met https. Google meldde dat daardoor sinds vrijdag plots 95 procent minder verkeer was op haar Gmail in Iran. Iraanse https-adressen, zoals voor bankieren, bleven wel bereikbaar.
De reden van de blokkade is onduidelijk. Volgens sommigen was het een experiment van de overheid. De maatregel eindigde maandag.
Wit-Rusland en Myanmar hebben eerder ook https-adressen geblokkeerd. Maar Iran is het grootste land tot dusver dat hiertoe is overgegaan, aldus experts.
Iraanse functionarissen hebben eerder gezegd een eigen nationaal internetsysteem te ontwikkelen. Daarbij kan de toegang naar en vanuit het buitenland flink worden vertraagd. Het nieuwe netwerk moet Iran helpen om buitenlandse aanvallen en spionage af te weren. De overheid kan zo ook een scherp oog houden op het binnenlandse internetverkeer.
Iran heeft al een heel geraffineerd systeem om het web te beheersen. Tijdens politieke protesten in het verleden beperkte Iran de bandbreedte zo sterk dat het uren duurde om een video op internet te zetten.