Weeralarm was „zeker niet misplaatst”
DEN HAAG – Voor het eerst in ruim een jaar gaf het KNMI maandagochtend een weeralarm af vanwege extreme gladheid. Maar al tegen halfelf werd het alarm weer opgeheven. Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeersinformatiedienst: „Vannacht al dachten we: dit wordt heel penibel.”
Om 01.30 uur afgelopen nacht was de boodschap van de ANWB Verkeersinformatiedienst even kort als helder. Hij adviseerde automobilisten niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk zou zijn. „De extreme gladheid begon gisteravond al in West-Friesland”, zei Broekhuis maandagmorgen desgevraagd. „Daarna trok de ijzel naar Noord-Holland en nog weer later richting Zuid-Holland. De politie Haaglanden kon het aantal meldingen van aanrijdingen op een gegeven moment niet meer aan.”
Opvallend is volgens Broekhuis dat niet zozeer de lokale wegen gevaarlijk waren, maar vooral de snelwegen die voorzien zijn van zeer open asfaltbeton (zoab). „De gladheid op met name de snelwegen kwam toch als een verrassing. Gisteravond en vannacht gleden auto’s in vooral de westelijke provincies bij bosjes van de weg af. We kregen vanaf gisteravond 20.30 uur en in de loop van de nacht ontzettend veel alarmerende telefoontjes van de Wegenwacht en van politiekorpsen. Dat het KNMI vanochtend om 06.15 uur een weeralarm, dus code rood, afgaf, was zeer zeker niet misplaatst. Sterker nog, het had wat ons betreft nog eerder gemogen.”
Eerder leverde het instellen van een weeralarm kritiek op: juist op momenten dat het alarm werd afgekondigd, bleek er weinig aan de hand. Anderzijds kwam er volgens critici geen weeralarm op momenten dat dit wel had gemoeten.
Het weeralarm lijkt maandagochtend tijdens de ochtendspits zijn werk echter te hebben gedaan, constateert Broekhuis. „De spits was met 430 kilometer file om 08.15 uur wel twee keer zo druk als normaal, maar er hadden niet meer aanrijdingen plaats dan anders. We hebben gesignaleerd dat weggebruikers hun snelheid beperkten en meer afstand hielden van elkaar. Het verkeer heeft zich in de ochtendspits gelukkig prima kunnen redden.”
Het KNMI gaf in december 2010 voor het laatst een weeralarm af, toen zware sneeuwval in met name de Randstad voor veel problemen zorgde.