Dichtslibben stent; vitamine B12; droge mond
Recent is er bij mij (man, 66) een stent geplaatst in een vernauwde kransslagader. Nu heb ik gelezen dat zo’n buisje ook weer kan dichtslibben. Wat kan ik zelf doen op het gebied van voeding en leefstijl om dit zo veel mogelijk te voorkomen?
Gelukkig komt het dichtslibben van de stent (zogeheten instent restenose) bij de huidige generatie stents minder vaak voor dan vroeger. Roken blijkt in sommige patiëntengroepen een voorspeller voor instent restenose. Het is dus onverstandig om te roken, wat overigens voor iedereen geldt, maar zeker voor mensen met hart- en vaataandoeningen.
Verder hebben voeding en leefstijl geen direct effect op het al dan niet dichtslibben van de stent. In het algemeen is het uiteraard wel van belang om gezond te eten en regelmatig te bewegen.
Het onderzoek naar instent restenose, en hoe dit valt te voorkomen, gaat overigens nog steeds door. Sommige typen stents worden tegenwoordig voorzien van een coating met medicijnen. Deze coating is bedoeld om instent restenose tegen te gaan. De resultaten daarvan waren wisselend. De jongste resultaten uit een groot Zweeds onderzoek laten zien dat de nieuwste coatings het risico op instent restenose lijken terug te dringen met ongeveer 38 procent (3,9 versus 5,8 procent) ten opzichte van oudere gecoate stents.
C. A. den Uil, cardioloog i.o.
Mijn dochter heeft winterblues. Zij gebruikt een breedspectrumlamp als lichtbehandeling. Omdat zij nog vermoeid was, slikt zij 40 mg vitamine B12 (recovery power, smelttablet). Vitamine B12 wordt aangeraden op de website van de vermoeidheidspolikliniek in Lelystad. Kan deze dosering kwaad? Haar vermoeidheid is vrijwel weg.
Uw dochter heeft last van winterblues of anders gezegd, een winterdip. Voor de vermoeidheid slikt ze 40 mg (40.000 microgram) vitamine B12 per dag. Uit zogenaamde dose-findingstudies komt naar voren dat een orale dosering van 647-1032 microgram per dag een effectieve dosis is bij aangetoonde tekorten. Een dosering van 40.000 microgram per dag kan echter geen kwaad.
Op de site van de vermoeidheidspoli in Lelystad worden gunstige ervaringen gemeld van hoge doseringen vitamine B12 bij CVS/ME (chronischevermoeidheidssyndroom).
Hoewel vitamine B12 diverse gezondheidsbevorderende effecten heeft (bloedvorming, zenuwstelsel) moet de invloed op vermoeidheid of depressie nog uit onderzoeken worden aangetoond.
De ervaringen zijn in ieder geval gunstig en het middel is veilig. Ik zou zeggen: geen bezwaar.
J. H. Baan, huisarts
Ik ben 65 en heb al geruime tijd een gebitsprothese (onder en boven). Deze houd ik ’s nachts in. Sinds enige tijd word ik rond 4.00 uur wakker omdat ik een droge mond heb. Na een slokje water val ik weer in slaap, maar daarna word ik elk uur opnieuw wakker met een droge mond. Hebt u een oplossing?
Iedereen heeft wel eens last van een droge mond (xerostomie). Sommige mensen hebben er echter constant en langdurig last van. Er is dan sprake van een te lage speekselproductie. Per etmaal produceert een gezond volwassen mens ruim 1 liter speeksel. Als er minder speeksel gevormd wordt dan normaal of meer vocht verdampt, wordt de mond (te) droog.
Sommige ouderen produceren zonder aanwijsbare oorzaak minder speeksel. Daarnaast geven veel medicijnen aanleiding tot een droge mond, zoals antihypertensiva (bloeddrukverlagende middelen), maagzuurremmers en antidepressiva.
Een andere, veel voorkomende oorzaak van een droge mond is het ’s nachts ademen door de mond, bijvoorbeeld doordat de neus verstopt is. Tijdens de nacht of als de mond erg droog aanvoelt (vaak in perioden met rust), kan het gebruik van een mondbevochtigingsgel (bijvoorbeeld Biotene) nuttig zijn.
A. van Horssen, tandarts