Ds. Van Eckeveld op Winterconferentie JBGG: Schepping vol wonderen
APELDOORN – „Als je de wonderen om je heen ziet, is het moeilijker om in de evolutie dan in de schepping te geloven.” Dat zei ds. J. J. van Eckeveld zaterdag in Apeldoorn.
De predikant van de gereformeerde gemeente van Zeist sprak op de winterconferentie +16 van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG). De JBGG organiseert de conferenties voor de leeftijden +16 en +21 in onder meer Apeldoorn, Haamstede, Dordrecht, Noordwijk en Lage Vuursche. In Lage Vuursche wordt van 17 tot 20 februari een weekendconferentie gehouden. De gewone winterconferenties vinden op vrijdag en zaterdag plaats.
Het thema van de winterconferenties is dit jaar ”Het geheim van de eerste christenen en het evangelie”. Vrijdagavond sprak ds. A. A. Brugge uit Ede voor ongeveer honderd jongeren over de vroege kerk. Hij zei dat de eerste christenen bewuste keuzes maakten. Ze vielen op doordat ze anders waren dan anderen. Hun geheime kracht lag in het werk van Gods Geest in hun hart en in hun gemeenschap met God.
Zaterdagmorgen hield ds. Van Eckeveld een inleiding voorafgaand aan een Bijbelstudie over Efeze 3. Hij zei dat de eerste christenen zich niet schaamden voor Christus en dat ze voor Hem uit kwamen in hun levenswandel. „Mensen in hun omgeving zagen dat ze iets hadden dat hen gelukkig maakte wat zij niet kenden.”
Satan zet, aldus ds. Van Eckeveld, twee wapens in tegen christenen: geweld en list. De eerste christenen kregen meer met geweld te maken, de christenen in West-Europa nu hebben meer last van de listen van de duivel. Hij noemde mobieltjes, internet en het moderne denken. „De eeuwigheid verdwijnt. Wie gelooft er nog in een leven na de dood? In het moderne denken is geen plaats voor schepping en evolutie.”
Op dat laatste kwam hij tijdens de vragenbespreking terug. De vraag was of door de wetenschap de wonderen uit de wereld verdwenen zijn. Ds. Van Eckeveld antwoordde dat de schepping vol is van wonderen. Hij wees op het wonder van het nieuwe leven en op het wonder van het menselijk lichaam, onder meer de hersencellen van de mens. „Die wonderen worden door de wetenschap ontdekt. Als je die ziet, is het moeilijker om te geloven in de evolutie dan in de schepping. Maar mensen kunnen zo overtuigd zijn van de wetenschap dat ze het wonder niet meer zien en niet meer willen zien. Door de manier van denken die overal een verklaring voor heeft, ziet men het wonder niet meer. Het is verblinding als wetenschappers diep doorgedrongen zijn in de wonderen van de schepping en dat wonder niet zien.”
Naar aanleiding van een vraag over het werk van de Heilige Geest zei hij vast te geloven dat de Heilige Geest ook nu onder jongeren in ons land werkt. Hij vertelde van een gesprek met een jongere die voorheen niet veel belangstelling toonde voor de dienst van God. Tijdens het gesprek zei de jongeman met de tranen in zijn ogen dat hij daar spijt van had en dat hij zijn leven wilde beteren. Hij wilde weer naar de catechisatie gaan en in de Bijbel gaan lezen.
Ds. Van Eckeveld, die aangaf niet te oordelen over het hart, zei meer van dergelijke voorbeelden te kunnen geven. Hij raadde de jongeren aan de middelen tot bekering te gebruiken. „Als er meer biddend gebruik gemaakt zou worden van de middelen, dan zouden we meer gaan zien van het werk van de Geest.”
Op een vraag om iets uit zijn eigen geestelijk leven weer te geven, vertelde de predikant dat hij vorig jaar een hartinfarct en een hartstilstand gehad had. Toen hij na de reanimatie weer bijkwam wist hij dadelijk dat hij dichtbij de dood geweest was. „Ik voelde me toen een arme zondaar die uit zichzelf niet voor God kan bestaan, maar ik mocht opnieuw geloven dat Christus de grond van mijn hoop was en dat ik mocht rusten in het werk van Christus. De volgende nacht ervoer ik vanuit Psalm 23 dat de Heere met mij geweest was in het dal van de schaduwen des doods. Dat is niet mijn verdienste maar het is Zijn genade.”