Kort geding over actie ambulancepersoneel
De particuliere ambulancebedrijven stappen naar de rechter om verdere acties van hun personeel te voorkomen. Vandaag zou er voor de rechtbank in Maastricht een kort geding dienen. „De grens is bereikt”, aldus vice-voorzitter H. Groenendijk van de werkgeversorganisatie AZN woensdag.
Personeel van particuliere ambulancediensten draait al sinds maandag zondagsdiensten. Het rukt alleen uit bij spoedgevallen, dit uit protest tegen de hoge pensioenleeftijd. Collega’s in overheidsdienst mogen op hun 55e jaar stoppen, bij de particuliere ambulances is dat 59 jaar. De stakende chauffeurs willen afdwingen dat ze op hun 57e jaar mogen stoppen met werken. Er werken ongeveer 1400 mensen in de particuliere ambulancezorg.
De werkgevers vinden dat de bonden hun punt nu wel hebben gemaakt. Bovendien ontstaat steeds meer ongemak. „We krijgen steeds meer signalen dat de problemen toenemen”, aldus Groenendijk.
Door de acties worden patiënten niet meer tussen ziekenhuizen vervoerd of naar huis gebracht. In Noord-Limburg moesten ziekenhuizen al Belgische ambulances inzetten. De branche overweegt ook om in de regio Midden-Limburg (Roermond en Weert) een dergelijke maatregel te nemen.
Onderhandelaar J. Severijns van de vakbond CNV Bedrijvenbond noemt de inzet van Belgische ambulances perfect. „De patiënt is niet de dupe en we raken de werkgever toch in zijn portemonnee, want hij moet voor de extra inzet wel betalen”, aldus Severijns.
De acties moeten volgens hem patiëntvriendelijk blijven. „We hebben steeds gezegd dat de GGD, het Rode Kruis en desnoods het leger de ritten kunnen overnemen. Die beschouwen we niet als stakingsbrekers.”
Een woordvoerster van het Rode Kruis zegt echter dat de ambulances van de organisatie hier niet voor in aanmerking komen. De wagens van het Rode Kruis mogen alleen gebruikt worden voor het zogenoemde sociaal vervoer van patiënten, zoals voor recreatieve uitstapjes.
In het noorden van het land, waar veel particuliere ambulancediensten zijn, hebben ziekenhuizen ook last van de acties. Daar bestaat een zeer kleine kans dat de militaire ambulancedienst van Vliegbasis Leeuwarden voor burgerdoeleinden wordt ingezet.
De vakbonden hebben na een vergadering besloten zeker tot morgen door te gaan met de zondagsdiensten. Ze zeiden het kort geding met vertrouwen tegemoet te zien. In een gezamenlijke verklaring noemden ze de stap van AZN „slecht werkgeversschap.”
Bestuurder T. Koningh van FNV Bondgenoten waarschuwde eerder vandaag nogmaals voor hardere acties als werkgevers blijven weigeren overleg te voeren. Hij sloot niet uit dat het particuliere ambulancepersoneel straks helemaal niet meer rijdt. Zijn collega Severijns van de CNV Bedrijvenbond vond het nog te vroeg om daarover te praten.
De acties in de ambulancezorg verhogen de werkdruk bij GGD’s en in ziekenhuizen. Vooral in het noorden van het land neemt de drukte in ziekenhuizen toe. „De eerste signalen komen binnen dat ziekenhuizen moeite hebben om mensen naar huis te sturen. Misschien dat hierdoor bedden langer bezet blijven, maar veelal wordt geprobeerd mensen door familie en vrienden te laten ophalen”, aldus Groenendijk van AZN.
Groenendijk ziet dat in regio’s waar zowel publieke als particuliere ambulancebedrijven rijden, het werk wordt verdeeld. „GGD’s nemen bijvoorbeeld zo veel mogelijk de minder spoedeisende ritten voor hun rekening, terwijl particuliere ambulances alleen in urgente gevallen uitrukken. Als de acties nog een paar dagen duren, wordt het wel lastig om dit vol te houden. Door de vakantietijd zijn er minder medewerkers beschikbaar.”
Volgens Groenendijk zijn de werkgevers echter geenszins van plan op de eisen van de vakbonden in te gaan. Het CAO-overleg over het gelijktrekken van de arbeidsvoorwaarden van het personeel op de particuliere ambulances en die van hun collega’s in overheidsdienst zit al maanden in een impasse.
In een peiling op de digitale editie van het Reformatorisch Dagblad (www.refdag.nl) zegt bijna 75 procent van de bezoekers dat ambulancepersoneel nooit mag staken. Een kwart van de stemmers is niet eens met die stelling.