Kerk moet btw gaan berekenen
DEN HAAG – Kerken moeten vanaf 1 januari 2012 btw gaan berekenen over hun omzet als ze commerciële activiteiten verrichten om inkomsten te genereren, zoals sponsoring en productverkoop.
Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Weekers (VVD) van Financiën op Kamervragen van CDA-Kamerlid Omtzigt. De aanpassingen zijn het gevolg van kritiek van de Europese Commissie op de te ruime Nederlandse btw-regelgeving.
Tot en met 2011 konden kerken voor deze omzet gebruikmaken van de zogenoemde fondswervingsvrijstelling (mits de omzet onder bepaalde grenzen bleef). Volgens de staatssecretaris kunnen diverse organisaties deze regeling vanaf 1 januari 2012 niet meer toepassen, zodat ook kerken met een beperkte commerciële omzet nu btw moeten gaan berekenen. Zij moeten hiervoor een btw-administratie gaan inrichten. Ook goede doelen en vrijwilligersorganisaties met (beperkte) commerciële omzet zouden last kunnen krijgen van de aanpassing in de btw-regeling.
Omtzigt (CDA) noemt het „merkwaardig” van Weekers te moeten vernemen dat de maatregel met terugwerkende kracht geldt. „Normaal gesproken verwacht je dan toch een vooraankondiging.” Op dit moment onderzoekt Omtzigt welke gevolgen de maatregel kan hebben voor bijvoorbeeld kerken en verenigingen.
Wilbert van Vliet van HVK Belastingadvies noemt de maatregel van Weekers „wel erg kort door de bocht. Hoewel de wettelijke regeling op onderdelen erg onduidelijk is, zou de fondswervingsvrijstelling voor kerken en goede doelen immers nog altijd mogelijk moeten zijn.”
SGP-Kamerlid Dijkgraaf wil via schriftelijke vragen opheldering van Weekers omdat hij niet overtuigd is dat de maatregel nodig is. „De staatssecretaris stelt dat het moet op basis van de richtlijn uit 2007. Daar gaan we nog over in discussie. We moeten rompslomp voorkomen. Kerken vormen met dit soort activiteiten geen concurrent voor gewone bedrijven”, aldus Dijkgraaf.