Buitenland

Felle kritiek op ‘nieuwe’ Ugandese antihomowet

KAMPALA – De internationale gemeenschap heeft fel gerea­geerd op de herintroductie van een wetsvoorstel in het Ugandese parlement waarin homoseksuele daden en het niet-aangeven van deze ‘mis­daden’ streng worden bestraft. In Uganda zelf is de wet met gejuich ontvangen.

Van onze correspondent
9 February 2012 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 19:16
Museveni. beeld EPA
Museveni. beeld EPA

Een fors aantal leden van het Ugandese parlement stond te klappen en te juichen toen parlementslid David Bahati dinsdag­middag bekendmaakte dat hij opnieuw een wetsvoorstel ter goedkeuring indient van wat internationaal bekendstaat als antihomowet.

Onmiddellijk na het bekend worden van de herintroductie van de antihomowet volgde internationaal ophef. Mensen­rechtenorganisaties keuren via persberichten, reacties in kranten en weblogs de wetgeving in zo luid mogelijke bewoordingen af. Het is echter opvallend dat bijna alle reacties van Ugandezen op sites van Ugandese kranten positief zijn. De teneur is dat Uganda zijn eigen cultuur heeft en dat ‘we’ ons niet moeten laten beïnvloeden door smeerlappen uit het rijke Westen.

De grootste pijnpunten in zowel het oude als het nieuwe wetsvoorstel zijn volgens mensenrechtenorganisaties de zwaarte van de straffen op homoseksualiteit en bepalingen waarin staat dat iedereen die ervan op de hoogte is dat iemand homoseksueel actief is, verplicht is daarvan aangifte te doen bij de politie: ook predikanten en ouders van homo’s.

In 2009 diende parlementariër Bahati zijn eerste antihomowet in. Daarin stond de doodstraf 
op bepaalde homoseksuele handelingen. In het nieuwe wetsvoorstel is de doodstraf geschrapt. Dit in tegenstelling tot wat een bericht woensdag in deze krant meldde. Daarvoor in de plaats komt echter een levenslange celstraf als zwaarste sanctie.

Het is tekenend dat het eerste voorstel van de antihomowet nooit officieel besproken is in het Ugandese parlement. Het wetsvoorstel heeft het nooit verder gebracht dan dat het werd behandeld in commissies.

De afgelopen jaren waren de inter­nationale kritiek op de anti­homowet en de roep om korting op de ontwikkelingshulp aan Uganda zo sterk dat president Yoweri Museveni zelfs in het openbaar liet doorschemeren dat die wet er niet zou komen. Het oude wetsvoorstel is nooit afgekeurd. Het is in de loop van vorig jaar simpelweg van de agenda verdwenen.

Dat het wetsvoorstel nu na minimale aanpassingen opnieuw wordt ingediend, is op z’n zachtst gezegd vervelend voor de nieuwe regering-Museveni, die is aangetreden na de verkiezingsoverwinning in 2011. Opnieuw zal Museveni de wind van voren krijgen.

Er is nu al wetgeving in Uganda die homoseksualiteit verbiedt. In het land is echter nog nooit iemand om deze reden veroordeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer