Réhobotskool in Randburg sluit deuren
RANDBURG – ”Réhobotskool strijdt om voortbestaan”, kopte deze krant in 2002. Bijna tien jaar later is het doek gevallen voor de school van de gereformeerde gemeente in Randburg (Zuid-Afrika).
„Hierdie skool het gesluit”, bevestigt de website van de school het bericht dat het deputaatschap Bijzondere Noden, een van de financiers, vandaag in De Saambinder, het weekblad van de Gereformeerde Gemeenten, plaatste. Per 1 januari –in Zuid-Afrika was dat midden in de zomervakantie– ging de school dicht.
De Réhobotskool is altijd klein geweest. Tijdens de generale synode in 2010 werd nog gerapporteerd dat het aantal leerlingen aanzienlijk was gestegen, maar de laatste tijd is de populatie zo sterk verminderd dat het nauwelijks haalbaar was de school draaiende te houden. De Randburgse gereformeerde gemeente –de enige van dit kerkverband in Zuid-Afrika– is kleiner geworden. Voor een aantal gezinnen was de afstand naar de school in Lanseria te groot, terwijl reizen in Zuid-Afrika niet zonder gevaar is.
Ook het vinden van bij de school passend personeel was een probleem, zegt algemeen secretaris L. van der Maas van Bijzondere Noden. „In het verleden gingen er nog wel eens leerkrachten uit Nederland een aantal jaren naar Randburg, maar de situatie in Zuid-Afrika is niet echt aanlokkelijk. De laatste tijd waren er alleen maar leerkrachten uit het land zelf: Afrikaners uit andere kerken. Als het steeds moeilijker wordt leerkrachten te vinden die qua identiteit en vaardigheden aan je profiel voldoen, verlies je je werfkracht als reformatorische school.”
Daarom hebben schoolbestuur en kerkenraad besloten tot opheffing. „Noodgedwongen”, aldus Van der Maas. „Het is ontzettend jammer dat voortbestaan niet langer mogelijk blijkt. Je ziet graag een eenheid tussen kerk en school. ’k Heb de school een aantal keren bezocht en het deed je echt goed als je zag hoe men het onderwijs vanuit de identiteit gestalte probeerde te geven.”
Van der Maas houdt de mogelijkheid van een herstart open. „De gebouwen en het terrein worden voorlopig niet verkocht. Daarnaast wordt erover nagedacht of vanuit de kerk begeleiding geboden kan worden bij thuisonderwijs.”
Financiële steun
De Stigting vir Reformatoriese onderwys stichtte de school –de enige Afrikaanstalige particuliere school in de regio Johannesburg– in 1992. Dat gebeurde vanwege bezwaren tegen de bestaande scholen, waar vaak alle godsdiensten als gelijkwaardig werden beschouwd, een liberale moraal uitgangspunt was en sport een grote plaats innam.
De school ontving een beperkte subsidie van de overheid. Een groot deel van de lasten werd door de ouders gedragen. Bijzondere Noden vulde het exploitatietekort aan, voor ruim 26.000 euro per jaar.
Van de ongeveer 25 leerlingen was de helft afkomstig uit de eigen kerkelijke gemeente. Eerder, toen dat aandeel slonk, stelde Bijzondere Noden als voorwaarde voor financiering dat er een minimumaantal leerlingen uit de eigen gemeente moest zijn. „De laatste jaren hanteerden we die voorwaarde niet meer”, zegt Van der Maas. „Zolang het schoolbestuur wilde doorgaan, hebben we de school gesteund.”
Lees ook:
Rehobotskool strijdt om voortbestaan