Koninklijk Huis

Prinses Máxima: Mijn man en ik opereren in een team

DEN HAAG (ANP) – Prinses Máxima vindt dat ze niet alléén verantwoordelijk is voor het versterken van het draagvlak voor de monarchie, waarvoor ze woensdag in Den Haag de Machiavelliprijs kreeg uitgereikt. Dat is een onderscheiding voor iemand die uitblinkt in publieke communicatie.

8 February 2012 18:41Gewijzigd op 14 November 2020 19:14
Prinses Máxima vindt dat ze niet alléén verantwoordelijk is voor het versterken van het draagvlak voor de monarchie, waarvoor ze woensdag in Den Haag de Machiavelliprijs kreeg uitgereikt.  Foto ANP
Prinses Máxima vindt dat ze niet alléén verantwoordelijk is voor het versterken van het draagvlak voor de monarchie, waarvoor ze woensdag in Den Haag de Machiavelliprijs kreeg uitgereikt. Foto ANP

„Mijn man en ik kunnen alleen ons werk doen dankzij het gezag van mijn schoonmoeder, dat zij in 32 jaar heeft opgebouwd.” Ze opereert met prins Willem-Alexander en koningin Beatrix in „een team”, aldus de prinses, die daarom ook zei te aarzelen of ze de Machiavelliprijs in ontvangst moest nemen. „Het is ook hun prijs. Hun vertrouwen gaf mij zelfvertrouwen een eigen invulling te geven aan mijn leven.”

Máxima kreeg de prijs ook omdat zij volgens de jury met haar optreden bijdraagt aan de verjonging van de monarchie. „Ook dat is niet van één persoon afhankelijk”, zei ze. „Dat zijn continu processen. Jongere generaties leren van oudere generaties.”

Máxima vertelde dat ze als prinses vaak het voordeel van de twijfel krijgt. „Maar daarna moet ik het zelf waarmaken, vooral in het buitenland. Als je het inhoudelijk niet waarmaakt, val je door de mand.” ‘Prinses zijn’ is geen rol die je kunt spelen, aldus Máxima. „Inhoud en authenticiteit zijn belangrijk. Ik heb geleerd dat ik als prinses beter mezelf kan blijven.”

Wel realiseerde ze zich dat haar leven een totaal andere wending kreeg, toen ze 10 jaar geleden in het huwelijk trad met Willem-Alexander, die ook bij de prijsuitreiking aanwezig was. „Wie ja zegt tegen een kroonprins, zegt ja tegen een heel land en zegt ja tegen een leven in de schijnwerpers. Dat levert beperkingen op, maar ook veel mogelijkheden.”

De Stichting Machiavelli noemde Máxima „een kei in communiceren.” Dat begon volgens de jury al bij de bekendmaking van de verloving. „Komend van ver buiten Nederland wist u een nieuwe uitdrukking aan de Nederlandse taal toe te voegen. De uitdrukking ’een beetje dom’ is inmiddels gemeengoed geworden en wordt door velen te pas en te onpas gebruikt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer