Kleinere brandweerwagens in Rijnmond succes
ROTTERDAM (ANP) – De brandweerzorg in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond kan met de inzet van vijf kleinere brandweerwagens, zogeheten snelle interventievoertuigen (SIV), veel effectiever worden georganiseerd.
In 80 procent van de gevallen kunnen twee brandweerlieden het incident ook oplossen, terwijl er nu vaak zes gaan naar een auto- of keukenbrandje of een kat in de boom.
Dat blijkt uit een nog vertrouwelijke bestuurlijke notitie over de inzet van deze nieuwe, snellere brandweerwagens. Daar ontstond in 2010 veel ophef over toen projectleider van de SIV Henk Berkhout stelde dat de brandweer veel effectiever kan optreden met minder brandweerlieden. Nu zitten er zes man op een tankautospuit, terwijl op de de kleinere wagen maar twee brandweerlieden zitten.
„De SIV kan in veel gevallen zelfstandig optreden of anders goed voorbereidend werk doen voor de tankautospuit als die toch moet komen. De verwachting dat een SIV niet één-op-één vergeleken kan worden met een tankautospuit, is tijdens de pilot bevestigd: in een aantal gevallen was inzet van de tankautospuit nodig omdat het incident te groot was of meer handen vergde”, staat in de notitie.
Aan het bestuur, ofwel de burgemeesters van gemeenten in de regio Rijnmond, wordt nu gevraagd vijf SIV’s aan te schaffen. Deze komen dan op brandweerposten die door bezuinigingen worden gesloten, zoals Bergschenhoek, Hellevoetsluis, en twee op Rotterdam-Zuid. Over een vijfde locatie wordt nog nagedacht.
In een reactie zegt Esther Lieben, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding, dat er in Nederland allerlei proeven lopen met variabele voertuigbezetting. Zo zijn er proeven met vier brandweerlieden op een wagen, maar ook met maar een brandweerman op een motor, zoals bij Brandweer Haaglanden. „Uiteindelijk is het aan de regio’s zelf om te beslissen met welke nieuwe ideeën ze willen gaan werken”, aldus Lieben.