Nederlandse ambassadeur terug uit Syrië
DEN HAAG – De Nederlandse ambassadeur uit Syrië is naar Den Haag teruggeroepen voor overleg. Tevens is de Syrische ambassadeur uit Brussel ontboden om opheldering te geven over de situatie in Syrië.
Dat heeft minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) dinsdag gezegd tijdens een debat over de situatie in de Arabische regio.
De maatregelen zijn een reactie op het aanhoudende geweld in Syrië. De Nederlandse ambassade in Damascus blijft wel open.
Rosenthal herhaalde dat het geweld in Syrië moet stoppen en dat president Assad moet opstappen. De minister is „bitter teleurgesteld” dat Rusland en China een VN-resolutie met die strekking hebben geblokkeerd.
Van der Staaij (SGP) vroeg Rosenthal of hij tijdens het staatsbezoek van de koningin aan Oman en de Verenigde Arabische Emiraten nog heeft gesproken over de onderdrukking van christenen in die landen. De landen staan respectievelijk op de 27e en de 37e plaats op de ranglijst christenvervolging van Open Doors.
Rosenthal antwoordde dat hij van buitenlanders en de lokale autoriteiten heeft gehoord „dat men de beleving van andere godsdiensten dan de islam zonder meer accepteert.” Van Omaanse christenen hoorde hij dat hun „geen strobreed in de weg wordt gelegd om hun geloof te belijden op de manier waarop ze dat zelf willen.”
Tegen CDA, PVV, CU en SGP zei Rosenthal dat er in Egypte „mogelijkheden zijn om de positie van religieuze minderheden te versterken.” De hoeveelheid geld die Nederland naar het land overmaakt, hangt onder meer af van de vorderingen van Egypte op dat terrein.
De minister gaat kijken, zei hij verder, of hij de wapensmokkel vanuit Libië naar de Gazastrook kan helpen indammen.
Over de kersverse samenwerking tussen Hamas en Fatah kon hij nog niet veel zeggen. „Klip-en-klaar stel ik dat de regering geen contact heeft met leden van Hamas, in welke functie dan ook.”