Stadje Rocamadour ligt in natuurpark Causses du Quercy
Het Franse natuurgebied Causses du Quercy kenmerkt zich door de typische ”causses”: steenachtige kalkvlakten met ruige vegetatie. Wandelpaden lopen door de mooiste gedeeltes.
De Franse provincie Lot is bekend om haar schilderachtige stadjes, zoals Rocamadour, dat in drie etages tegen de rotsen zit geplakt. Het verhaal gaat dat de Bijbelse Zacheüs er zijn oude dag heeft doorgebracht en dat heeft het stadje geen windeieren gelegd. Vlak na zijn begrafenis deden zich in de plaats vele wonderen voor, waarop lange stromen pelgrims koers zetten richting het stadje. Al snel ontstond er een heiligdom onder de naam Roc amator: hij die de rots liefheeft.
De liefde van veel bezoekers zal echter niet beperkt blijven tot de rots waaromheen zich ooit de Zacheüsmirakelen moeten hebben voltrokken. Rocamadour is schitterend gelegen boven de kloof van Alzou, genoemd naar het riviertje dat diep in het dal kronkelt. In 1999 is de wijde omtrek van het eeuwenoude stadje bestempeld tot een beschermd natuurgebied: Parc naturel régional des Causses du Quercy.
Behalve de Alzou meanderen ook de riviertjes de Ouysse, de Célé en de Lot door het natuurgebied, dat met 176.000 hectare ongeveer zo groot is als de provincie Zeeland. In feite gaat het om drie zogenoemde causses: steenachtige kalkvlakten met ruige vegetatie zoals jeneverbesstruiken en taai geboomte zoals esdoorns. De vlaktes worden afgewisseld door ravijnen, dalen en de lange canyons van de Ouysse en de Alzou. In de afgelopen jaren is er een groot aantal wandelpaden aangelegd die door de meest woeste en mooiste gedeelten leiden.
De grootste en indrukwekkendste causse is wel die van Gramat, waar Rocamadour middenin ligt. Bezoekers kunnen zich er ook vergapen aan een ondergrondse wereld. De kalkbodem van de causse is poreus, waardoor regenwater direct de grond insijpelt en op den duur tunnels en grotten uitslijt. De causse van Gramat kent verschillende uitgebreide grottenstelsels. Bekend is de Gouffre de Padirac, waar toeristen boottochtjes kunnen maken. De grotten van Pech Merle herbergen prehistorische rotsschilderingen.
Maar ook de bovengrondse wereld is de moeite waard. In de buurt van de grootste stad op de causse, Gramat, voert bijvoorbeeld een prachtige wandelroute langs de molen van Saut. De molenruïne ligt in het tientallen meters diepe rivierdal van de Alzou en is alleen te bereiken via een smal pad dat langs de hellingen kronkelt. De rivierbedding staat droog, maar de vegetatie langs de woeste hellingen is er niet minder groen om. Tussen de bomen woekeren tongvarens, terwijl veel rotsen bemost zijn.
Waar groen is, daar zijn vaak vogels en die laten in het dal duidelijk van zich horen. Hogerop vliegen roofvogels. Over het pad schuifelt een marmersalamander (Triturus marmoratus), op zoek naar dekking. Te midden van al deze natuur ligt de ruïne van de molen. De wandelroute gaat dwars door de bouwval en voert dan naar een volgende molenruïne. Wandelaars zijn er in het voorseizoen weinig, waardoor het des te onbegrijpelijker is dat hier ooit mensen woonden om de molens draaiende te houden.
Na de tweede molen kan de wandelaar linksaf slaan, de droogstaande Alzou over om via de tegenoverliggende helling weer omhoog naar de vlakte van de causse te klauteren. Wat ook daar weer opvalt, is de grote hoeveelheid vlinders die tussen het groen fladdert. Er vliegen tijmblauwtjes (Phengaris arion) en heremietvlinders (Chazara briseis), maar ook de moerasparelmoervlinder (Euphydryas aurinia) is van de partij, een soort die volgens veldgidsen al sinds 1984 uit Nederland verdwenen is.
Terwijl er rond de molen van Saut soms geen water is te bekennen, zijn er op de causse van Gramat ook bijzondere wandelingen te maken in water- en moerasrijke gebieden. Wie de Marais de Bonnefont, even buiten het dorpje Mayrinhac-Lentour, weet te vinden, kan een mooie middag beleven. Dwars door het moeras zijn vlonders gelegd, zodat de vegetatie er van zeer nabij te bekijken is. Tientallen bordjes bevatten informatie over de vegetatie en de dieren die zich in het reservaat ophouden.
De Marais de Bonnefont geeft een indruk van de algemene vegetatie van de Gramat. De veelvoorkomende bomen en struiken in de regio, zoals hazelaar, rode kornoelje, kardinaalsmuts, egelantier, liguster en smeerwortel, staan er gebroederlijk naast elkaar, voorzien van de nodige uitleg (in het Frans). Je kunt er ook wat wijzer worden van de bloemsoorten in het gebied, zoals de verschillende soorten orchideeën en lissen.
Het regionaal park Causses du Quercy telt behalve Gramat nog twee causses: Saint-Chels en Limogne/Lalbenque. Het park heeft daarmee veel in huis en laat alle kanten van een kalkgebergte zien, tot diep onder de grond.
Dit is het vierde deel over natuur rond bekende vakantieparken in het buitenland.
La Draille
Rond het natuurpark Causses du Quercy zijn veel verblijfsmogelijkheden. Het stadje Rocamadour trekt het hele jaar bezoekers en daar profiteert ook het natuurpark van. Bij Souillac, op ongeveer een halfuur rijden van Rocamadour, ligt Beter-uitvakantiepark La Draille. La Draille biedt tientallen kampeerplaatsen, maar ook chalets en ingerichte bungalowtenten. Op zondag zijn er Nederlandstalige kerkdiensten. In de zomer verblijven er wekelijks zo’n 1200 Nederlanders.