Minder angststoornissen na stoppen vergoeding
UTRECHT (ANP) – Sinds slaappillen niet meer worden vergoed, hebben artsen minder vaak een angst- of slaapstoornis vastgesteld bij patiënten.
De vergoeding werd in 2009 afgeschaft en sindsdien is honderden keren minder de diagnose angst- of slaapstoornis gesteld. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg en de Universiteit Utrecht. De resultaten staan ook in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Family Medicine.
Ook het verslavende medicijn benzodiazepines werd minder vaak voorgeschreven. De slaappillen kunnen op korte termijn werken, maar op lange termijn verslavend zijn of niet meer werken.
Nadat de vergoeding was afgeschaft, stelden huisartsen minder nieuwe diagnoses van slaapstoornissen namelijk 2.863 in 2009 tegenover 3.254 het jaar daarvoor. Ook werden er minder nieuwe diagnoses van angststoornissen gesteld: 3.710 in 2009, dat waren er 59 minder dan het jaar daarvoor. Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Dit telt 84 huisartspraktijken met 350.000 ingeschreven patiënten.