Acties ambulancevervoer zetten zorgsector onder druk
De acties in de particuliere ambulancezorg verhogen volgens AmbulanceZorg Nederland (AZN) de werkdruk bij GGD’s en in ziekenhuizen. Vooral in het noorden van het land, waar de ambulancezorg grotendeels in particuliere handen is, neemt de drukte in ziekenhuizen toe.
„De eerste signalen komen binnen dat ziekenhuizen moeite hebben om mensen naar huis te sturen. Misschien dat hierdoor bedden langer bezet blijven, maar veelal wordt geprobeerd mensen door familie en vrienden te laten ophalen”, aldus vice-voorzitter H. Groenendijk van werkgeversorganisatie AZN woensdag.
FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond houden woensdag voor de derde achtereenvolgende dag acties voor betere arbeidsvoorwaarden voor de circa 1400 werknemers in de particuliere ambulancezorg. Volgens AZN worden net als maandag en dinsdag in vrijwel alle particuliere ambulancebedrijven zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat de wagens alleen voor spoedgevallen uitrukken.
Groenendijk ziet dat in regio’s waar zowel publieke als particuliere ambulancebedrijven rijden, het werk wordt verdeeld. „GGD’s nemen bijvoorbeeld zoveel mogelijk de minder spoedeisende ritten voor hun rekening, terwijl particuliere ambulances alleen uitrukken in urgente gevallen. Als de acties nog een paar dagen duren, wordt het wel lastig om dit vol te houden. Door de vakantietijd zijn namelijk minder medewerkers beschikbaar.”
Maar volgens Groenendijk zijn de werkgevers geenszins van plan op de eisen van de vakbonden in te gaan. Het CAO-overleg over het gelijktrekken van de arbeidsvoorwaarden van het personeel op de particuliere ambulances en die van hun collega’s in overheidsdienst zit al maanden in een impasse.
Het breekpunt in de onderhandelingen vormt de leeftijd voor vervroegd pensioen. Dat ambulancepersoneel in overheidsdienst op 55-jarige leeftijd kan stoppen met werken en de werknemers van de particuliere bedrijven pas op 59 jaar, is volgens de bonden niet uit te leggen.
Bestuurder T. Koningh van FNV Bondgenoten waarschuwt voor hardere acties als werkgevers overleg over het vervroegen van de uittredingsleeftijd blijven weigeren. Hij sluit niet uit dat het particuliere ambulancepersoneel straks helemaal niet meer rijdt. Zijn collega J. Severijns van de CNV Bedrijvenbond vindt het nog te vroeg om daarover te praten. Hij benadrukt dat bonden en werknemers woensdagavond bespreken hoe de acties verder moeten.