Buitenland

EU bereidt zich voor op gascrisis

BRUSSEL (AP) – De Europese Unie maakt zich op voor een mogelijke energiecrisis, juist nu de winter Europa in zijn greep heeft. De levering van Russisch gas is in een aantal Europese landen de afgelopen week plots met zo’n 30 procent afgenomen.

3 February 2012 22:06Gewijzigd op 14 November 2020 19:06
Foto ANP
Foto ANP

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zegt echter zich aan de leveringscontracten te houden.

De Europese Commissie heeft gisteren het gascoördinatiecomité in staat van paraatheid gebracht. De EC benadrukte echter dat er nog geen noodsituatie is ontstaan, omdat EU-lidstaten elkaar helpen en de opslagfaciliteiten in veel Europese landen verbeterd zijn.

Volgens EC-woordvoerder Marlene Holzner heeft Rusland te maken met extreme kou. De temperatuur is in sommige delen van Rusland gedaald tot onder de -35 graden Celsius. De Russen hebben daarom meer gas nodig om hun huizen te verwarmen. De gascontracten met Rusland laten „enige flexibiliteit toe voor het geval het zelf gas nodig heeft”, aldus Holzner. En dat is nu het geval.

Gazprom verklaarde vrijdag aan alle contracten te voldoen. „We zijn een bepaalde hoeveelheid gas per maand overeengekomen en elke dag heeft Gazprom zich ingespannen om hieraan te voldoen”, aldus Sergej Komlev van Gazprom. „Nu is aan deze verplichting voldaan, maar gebruikers willen meer gas dan is vastgelegd in de contracten. Er is een gat tussen hun vraag en wat er in de contracten staan. Gazprom houdt zich strikt aan de contractvoorwaarden en doet alles perfect.”

Moskou schuift daarnaast de schuld af op Oekraïne, dat volgens het Kremlin meer gas aftapt dan waarvoor het heeft betaald. De autoriteiten in Kiev ontkennen dit echter. Volgens de Oekraïense minister van Brandstof en Energie, Joeri Boiko, heeft Rusland vanwege het winterweer 15 procent minder gas door de pijpleiding gestuurd.

De afgelopen tien jaar hebben Rusland en Oekraïne al tweemaal onenigheid gehad over de levering van gas. Dit leidde tot problemen in Europa, omdat gas niet werd getransporteerd naar de EU-lidstaten. De EU heeft de coördinatie tussen de lidstaten verbeterd om er zeker van te zijn dat Europa niet opnieuw wordt „gegijzeld.”

Dit beleid betaalt zich volgens Holzner nu uit. Polen betrekt gas uit Duitsland. En nieuwe opslagfaciliteiten in Tsjechië en Slowakije bewijzen goede diensten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer