Israël: Noodzaak aanval Iran groeit
HERZLIYA/LONDEN – Het besef in de internationale gemeenschap dat militair ingrijpen tegen Iran moet worden overwogen groeit. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, donderdag gezegd.
Wereldleiders realiseren zich dat als sancties er niet voor zorgen dat Iran zijn atoomprogramma staakt de „noodzaak van actie ontstaat”, zei Barak op een jaarlijkse veiligheidsconferentie in de Israëlische plaats Herzliya. Volgens Barak nadert het Iraanse atoomprogramma spoedig het punt van „onomkeerbaarheid.”
Israël heeft er al meerdere malen op gewezen bereid te zijn Iran aan te vallen. Hoewel een diplomatieke oplossing de voorkeur geniet, „liggen alle opties op tafel”, aldus Barak.
Op dezelfde conferentie herhaalde vicepremier Moshe Ya’alon dat een Iran met nucleaire wapens „een nachtmerrie voor de vrije wereld is.” De bewindsman waarschuwde voor chaos en een nucleaire wapenwedloop in het Midden-Oosten.
Volgens Ya’alon verwoestte de explosie van enkele maanden geleden op een Iraanse raketbasis systemen die bedoeld waren om raketten met een bereik van 10.000 kilometer af te vuren, waarmee onder andere de Verenigde Staten konden worden getroffen. „Daarom moet hoe dan ook het Iraanse nucleaire project worden gestopt. Want een apocalyptisch regime moet geen mogelijkheden voor massavernietiging hebben.”
De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, is er volgens The Washington Post van overtuigd dat Israël Iran zeer waarschijnlijk voor komende zomer zal aanvallen. De bewindsman weigerde donderdag desgevraagd de beweringen van de Amerikaanse krant tegen te spreken.
Ook de Britse vicepremier Nick Clegg sluit een militair ingrijpen in Iran niet uit. Een militair conflict met de Islamitische Republiek om zijn atoomprogramma is zeker denkbaar, aldus Clegg deze week tegen het Britse politieke tijdschrift The House Magazine.
Clegg zegt in het interview te vrezen voor een preventieve aanval door Israël. „Natuurlijk vrees ik voor een militair conflict en dat sommige landen het recht in eigen hand willen nemen”, zei hij.
Zo ver hoeft het niet te komen, hoopt de vicepremier. Groot-Brittannië heeft geprobeerd te laten zien „dat we ook op een andere dan militaire manier zware maatregelen kunnen treffen om de druk op Iran op te voeren.” Vorige week stemde de Europese Unie nog in met strengere sancties, waaronder een olie-embargo tegen Iran. Of Groot-Brittannië deelneemt aan zo’n ingrijpen tegen Iran wilde Clegg niet zeggen.