Opinie

Commentaar: Winter

Terwijl we dachten dat we al op de drempel van het voorjaar stonden, werd het ineens winter. Matige of zelfs strenge vorst en gevoelstemperaturen waarvan we niet hadden gedacht die in dit winterseizoen nog te bereiken. Nu er vandaag op veel plaatsen ook nog een laag sneeuw is gevallen, is het plaatje compleet. Tenminste: voor de genieters op afstand. Want schaatsers houden natuurlijk niet van sneeuw.

3 February 2012 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 19:05
Foto ANP
Foto ANP

En dan zitten we in een paar regels midden in de hype die Nederland ineens heeft overvallen. Want het klimaat en het weer: ze blijven altijd onderwerp van gesprek, discussie of erger. Meteorologen kunnen daarvan meepraten. Als ze in de zomer een regenachtige dag zeggen te verwachten en het blijft droog dan wekken ze de toorn van uitbaters van terrassen en paviljoens. Als ze daarentegen zon ‘aankondigen’ en het blijft bewolkt, dan is er de volkswoede.

We hebben een wonderlijke tijd achter de rug. In het voorjaar van 2011 was het hoogzomer. In de zomer was het herfst, in de herfst leek het wel voorjaar, evenals aan het begin van de winter. Ter ontdooiing van de herinnering: de jaarwisseling was een van de zachtste ooit gemeten.

Nijpende droogte deed in het voorjaar en het najaar roepen om spaar­bekkens. Enkele weken later wisten 
de waterschappen niet hoe ze het land droog moesten houden en werd er hard geroepen om overloopgebieden.

Het is –zeker voor wie het mondiaal bekijkt– allemaal geen of amper nieuws, totdat het nieuws wordt in de media. Als het klimaat even afwijkt van de cijfers in de statistieken worden in allerijl specialisten ingevlogen die vertellen hoe dramatisch het allemaal wel niet is.

De winterhype van nu staat overigens niet op zichzelf. Onze maatschappij leeft bij hypes. En of dat nu het weer betreft, het regeringsbeleid of de eurocrisis, maakt in principe niet uit.

Dat schaatsliefhebbers toch wel wat gespannen uitkijken naar de weers­verwachting –met nadruk op het woord verwachting– is natuurlijk prima. Het gaat er niet om dat we geen plezier mogen hebben en dat we niet zouden mogen genieten van winterse omstandigheden en prachtige taferelen in de natuur. Het gaat om de krampachtigheid.

De winter regeert, melden weerkundigen. Koning Winter zit stevig in het zadel. Hij krijgt het even moeilijk, maar komt snel weer terug, meldt een ander. Een korte dooiaanval, misschien een paar sneeuwbuien, maar de vorst blijft regeren, jubelt een derde.

Natuurlijk is dat een wijze van spreken en hoeven we daar niets achter te zoeken. Dan geven we weerkundigen of te veel eer of doen we meteorologen geen recht. De hyperigheid van alles zit voornamelijk in onszelf, in onze reactie op de dingen. Alsof het weer in De Bilt –vestigingsplaats van het KNMI– of Wageningen –MeteoConsult– gemaakt wordt.

Wie uit die kramp verlost wil worden, leze wat er in onder andere de Psalmen 104 en 147 geschreven staat over Gods bestuur, ook als het gaat om het klimaat. Dan genieten we van de loop der seizoenen, maar ontstijgen we de hypes.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer