Shell tast diep in de buidel voor groei
DEN HAAG (ANP) – Shell zal de komende jaren meer investeren om de productie van olie en gas op te voeren. Het olieconcern publiceerde donderdag zowel een ambitieus groeiplan als tegenvallende vierdekwartaalresultaten.
De afgelopen jaren stak Shell veel geld in projecten in het Midden-Oosten, zoals Pearl GTL in Qatar. GTL staat voor gas-to-liquids, waarbij gas wordt omgezet in onder meer diesel. In de periode 2012 tot en met 2015 zal de aandacht verschuiven naar Australië en de Verenigde Staten waar Shell kansen ziet in de winning van gas.
Het concern bestudeert bijvoorbeeld de mogelijkheden voor de bouw van een GTL-fabriek aan de Amerikaanse Golfkust. „Gezien de olieprijs van 110 dollar per vat en een gasprijs van 3 dollar is GTL een lucratieve markt”, aldus financieel directeur Simon Henry.
Shell zal dit jaar 30 miljard dollar uitgeven aan het op poten zetten van projecten en het zoeken naar olie en gas. Vorig jaar werd daaraan 24 miljard dollar gespendeerd. Het concern verwacht in 2017 of 2018 een kwart meer te produceren dan in 2011. Het streven is een dagelijkse productie van 4 miljoen vaten. In de afgelopen 10 jaar is de productie van Shell slechts één keer gestegen, met 5 procent in 2010.
Shell ziet ruimte om dit jaar meer dividend uit te keren, maar door de hogere investeringen gaat dat vooralsnog mondjesmaat. Voor het lopende eerste kwartaal kunnen aandeelhouders rekenen op een dividend van 0,43 dollar per aandeel, 1 cent meer dan de uitkering die vorig jaar elk kwartaal werd gedaan.
In het vierde kwartaal had Shell, net als de rest van de sector, last van fors gedaalde raffinagemarges en gasprijzen in Noord-Amerika. De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten kwam uit op 4,8 miljard dollar (3,64 miljard euro). Dat is een stijging van 18 procent op jaarbasis, maar een daling van 2,2 miljard dollar ten opzichte van het derde kwartaal.
Analisten rekenden op een ccs-winst van 5,1 miljard dollar en een verhoging van het dividend naar 0,44 dollar per aandeel. Een analist van ING noemde het voorgestelde dividend teleurstellend, maar bestempelde het groeiplan als „ambitieus.” Ook voor zakenbank UBS liet het dividend te wensen over, terwijl de productiedoelstelling van 4 miljoen vaten per dag „aantrekkelijk” is.
Door de teleurstelling over de vierdekwartaalresultaten en het dividend stond Shell donderdag lange tijd 2 procent lager. In de loop van de middag werd dat verlies teruggedrongen tot 0,5 procent.