Duitse bank stunt op Nederlandse hypotheekmarkt
ROTTERDAM – Juist op het moment dat de Nederlandse hypotheekmarkt dringend wat concurrentie kan gebruiken, springt de Duitse Volksbank in het gat. Aflossingsvrij vinden ze er een vies woord, net als ”tophypotheken” maar voor mensen met wat eigen geld, zijn de tarieven er scherp.
Een hypotheek afsluiten bij een Duitse bank is al wat langer in zwang, maar was tot eind vorig jaar vanwege Duitse wetgeving voorbehouden aan mensen in de grensstreek, zegt André van Luijk van Woonvisie Hypotheken in Rotterdam.
„Inmiddels is hier door een tussenpersoon uit Utrecht een mouw aan gepast en zijn hypotheken van Volksbank Emmerich Rees eG voor iedereen in Nederland verkrijgbaar.”
Van Luijk is sinds enkele dagen een van de vier onafhankelijke hypotheekadviseurs die de Duitse Volksbank Hypotheek via een tussenpersoon mag aanbieden. De Volksbank uit Emmerich die de leningen verstrekt, maakt deel uit van het Bundesverband der Deutschen Volksbanken, een coöperatie met meer dan 1100 zelfstandige banken.
De tarieven zijn scherp. Wie zijn rente tien jaar vastzet, betaalt bij een hypotheek met een executiewaarde van bijvoorbeeld 75 procent 4,25 procent rente. Dat is fors lager dan de 5,3 procent die het Nederlandse SNS momenteel rekent, of de 5,6 procent van ING.
Tophypotheken verstrekt de Emmerichse Volksbank niet, een lening van 90 procent van de zogenoemde executiewaarde (circa 75 procent van de vrije verkoopwaarde) is het maximum, waardoor starters veelal buiten de boot zullen vallen.
Verder werken de Duitsers niet met aflossingsvrije leningen, maar vooral met de annuïteitenhypotheek, waarbij iedere maand wordt afgelost. Al is ook een vorm van banksparen mogelijk.
De introductie van de Volksbank kan zorgen voor de broodnodige concurrentie op de hypotheekmarkt, meent Van Luijk. „Op dit moment zijn er relatief weinig spelers, wat de marktwerking niet ten goede komt.”
Zo trok onlangs de Franse bank BNP Paribas zich terug van de Nederlandse markt, nadat eerder al het Amerikaanse partijen GMAC en het Nederlandse DSB Bank van het toneel verdwenen.
Makelaarsvereniging NVM toonde zich onlangs al bezorgd over de afnemende concurrentie op de hypotheekmarkt. Evenals Vereniging Eigen Huis, die de Nederlandse Mededingingsautoriteit ertoe opriep de marges van banken op hypotheken nog eens onder de loep te nemen.
Openbreken zal de bank uit Emmerich de Nederlandse markt vooralsnog niet: in eerste instantie is een pot van slechts enkele tientallen miljoenen euro’s beschikbaar. Mocht de Duitse Volksbank Hypotheek goed lopen, dan bestaat overigens wel de kans dat ook andere Duitse Volksbanken zich op de Nederlandse markt begeven.