Evangeliseren met maquette tabernakel
BARNEVELD – Evangelist Dick van Scharrenburg kan weer op pad. Onlangs ontving de Barnevelder een nieuwe maquette van de tabernakel. Hij gebruikt die bij zijn evangelisatieactiviteiten.
De maquette van de tabernakel in de woonkamer van Van Scharrenburg mag er zijn. Het gloednieuwe schaalmodel valt moeilijk over het hoofd te zien. Het goud van de pilaren straalt je tegemoet.
Van Scharrenburg, die kerkelijk behoort tot de Vergadering van Gelovigen, is evangelist. Hij doet zowel aan straatevangelisatie als aan evangelisatie met behulp van een model van de tabernakel. Zo’n honderd avonden per jaar trekt hij er met zijn maquette opuit.
Toen zijn oude maquette –een geschenk van Jan Rouw, schrijver van het boekje ”Huis van goud”– in slechte staat raakte, bood een kennis, Ron van Dijk van 3D Engineering uit Putten, hem aan een nieuwe te maken. Drie stagiairs zijn voor het bedrijf aan de slag gegaan.
Van Scharrenburg: „In de Bijbel staat precies hoe de tabernakel gebouwd moest worden. De begeleider van de stagiairs, geen christen, verdiepte zich in de Bijbel om het werk goed te kunnen doen. Hij heeft zich in zijn vrije tijd zelfs beziggehouden met het aan elkaar naaien van de kleden.”
Het werk aan de maquette duurde anderhalf jaar, een jaar langer dan het vervaardigen van de originele tabernakel tijdens de woestijnreis. „Het heiligdom was net voor het paasfeest gereed.”
Vol trots laat Van Scharrenburg het model zien. Hij vindt hem mooier dan de vorige. „Vooral de afmetingen zijn beter in verhouding.” Achter de witte omheining bevindt zich het voorterrein en daarachter de tabernakel met het heilige en het heilige der heiligen.
„Ik kan er uren over vertellen”, stelt Van Scharrenburg enthousiast. Ondertussen wijst hij de verschillende onderdelen aan. De tabernakel was 5 meter hoog, 15 meter lang en 5 meter breed. Voor de tabernakel staan het brandofferaltaar en het koperen wasvat.
Het heiligdom zelf is bedekt met vier kleden: het bovenste was gemaakt van zeekoeienhuid, daaronder kwam een kleed van roodgeverfde ramsvellen, vervolgens een van geitenhaar en als laatste een linnen kleed met mooie kleuren en engelenfiguren. De wanden waren van hout, overtrokken met goud.
Als Van Scharrenburg het kleed weghaalt, wordt zichtbaar wat er in de tabernakel te zien is. In het heilige staan de gouden zevenarmige kandelaar, de tafel met de toonbroden en voor het voorhangsel het reukofferaltaar.
Achter het voorhangsel –op het voorhangsel engelen met een getrokken zwaard– bevindt zich het heilige der heiligen. In het heilige der heiligen staat alleen de ark met het gouden verzoendeksel; erboven twee gouden engelen. In de ark lagen de Tien Geboden, een kruik met manna en de staf van Aäron.
Heeft de tabernakel nu nog betekenis? „Christus is de sleutel van de tabernakel. Alles ziet heen naar Hem. De kandelaar ziet op het Licht der wereld. De tafel der toonbroden verwijst naar het Brood des levens. De roodgeverfde ramsvellen duiden Zijn offer aan.
Ik bestudeer dagelijks de Bijbel om er meer over te weten te komen. Telkens doe ik nieuwe ontdekkingen. Zo las ik onlangs dat de kubusvorm van het heilige der heiligen, 5 bij 5 bij 5 meter, terugkomt in het boek Openbaring bij de beschrijving van het nieuwe Jeruzalem. De stad is vierkant, de lengte, de breedte en de hoogte zijn gelijk. Dat is niet toevallig.”
De Barnevelder heeft plannen om met het model van de tabernakel ook naar het buitenland te gaan. Daarnaast droomt hij van een Bijbels themapark met een tabernakel op ware grootte. In dat park zou ook plaats zijn voor een Bijbelse plantentuin en maquettes van de ark van Noach en de tabernakel.
Van Scharrenburg heeft goede hoop dat een deel van het park binnen drie jaar gerealiseerd kan zijn. Het zou een ideale bestemming zijn voor schoolreisjes en dagtrips, stelt hij. „Wat is er mooier dan meer te weten te komen over de Bijbel?”