Onderwijs & opvoeding

Nooit meer Cito-toets in februari

DEN HAAG (ANP) – De Cito-toets volgende week is hoogstwaarschijnlijk de laatste op die manier afgenomen test voor basisschoolleerlingen. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft dinsdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd voor een verplichte centrale eindtoets voor taal en rekenen voor leerlingen van groep 8.

31 January 2012 14:25Gewijzigd op 14 November 2020 19:00
Foto ANP
Foto ANP

Deze wordt vanaf 2013 ingevoerd in het reguliere basisonderwijs en afgenomen in april. Het speciaal basisonderwijs en het speciaal onderwijs volgen in het schooljaar 2015-2016.

De huidige toets, die niet verplicht is, stond elk jaar begin februari gepland. Ongeveer 85 procent van de basisscholen doet mee aan de Cito-toets in de huidige vorm. De score die leerlingen halen in die toets, is voor een groot deel bepalend voor het type middelbare school waar ze heengaan. Ook het advies van de docent is zwaarwegend. Doordat de toets nu later in het schooljaar wordt afgenomen, komt het advies van de docent centraler te staan.

Naast de toets voor taal en rekenen, komt er ook een toets voor wereldoriëntatie. Hiermee kan de kennis van geschiedenis, aardrijkskunde en natuur/biologie worden gemeten. Dit onderdeel is facultatief voor scholen.

De Tweede Kamer en Senaat moeten nog instemmen met het plan, maar de signalen zijn positief. De centrale toets, later in het schooljaar, is ook een wens van brancheorganisaties in het basis- en middelbaar onderwijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer