EU wil schuldencrisis achter zich laten
BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie heeft maandag weer een stap gezet in de strijd tegen de schuldencrisis en de economische recessie. De meeste EU-lidstaten kwamen een begrotingspact overeen om het vertrouwen van de financiële markten te herwinnen. Ook moet een permanent noodfonds voor stabiliteit in de eurozone zorgen. Maar de regeringsleiders en staatshoofden erkenden tevens de noodzaak de werkloosheid aan te pakken en te zorgen voor werkgelegenheid, om zo de economie duurzaam te stimuleren.
De informele top in Brussel was een opstapje naar de komende toppen in maart en juni waar echte knopen worden doorgehakt, benadrukte Europees president Herman Van Rompuy na afloop. Concreet werd er gesproken over de bestrijding van de jeugdwerkloosheid, de ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf met Europese fondsen en het versterken van de gemeenschappelijke markt. „Er zijn geen snelle oplossingen”, zo luidde de eindtekst, die door 26 landen is onderschreven. „We moeten meer doen om Europa uit de crisis te halen.”
De meeste EU-landen gaan zichzelf striktere begrotingsregels opleggen om een nieuwe schuldencrisis te voorkomen. 25 landen zullen het begrotingspact ondertekenen. Tsjechië haakte tijdens de top af in verband met de eigen grondwet. Groot-Brittannië had eerder al besloten om politieke redenen niet mee te doen.
De deelnemers verplichten zich hun begrotingstekort en staatsschuld binnen de perken te houden. Ook moeten zij zich naar Duits voorbeeld binden aan een zogenoemde schuldenrem. De landen accepteren een strengere controle van hun begrotingen en hardere straffen tegen zondaars. „Voor geen enkel land een gratis ritje”, aldus premier Mark Rutte.
Het niet-euroland Polen had eerder maandag nog gedreigd het pact niet te ondertekenen als het niet mee mocht doen aan de topvergaderingen van de eurolanden. Als compromis krijgen alle niet-eurolanden het recht bij bepaalde onderwerpen aan tafel te zitten, bijvoorbeeld als het gaat over hervormingen van de basisregels van de gemeenschappelijke munt.
De EU-leiders erkenden de noodzaak in juli het permanente noodfonds ESM actief te laten worden. Het fonds moet beletten dat alle eurolanden gevaar lopen bij problemen door een schuldencrisis in een land of in enkele landen.
ESM omvat vooralsnog een bedrag van 500 miljard euro dat kan worden uitgeleend aan eurolanden in nood. Het bestaat grotendeels uit garanties en 80 miljard euro in contanten. Nederland zal ruim 4,5 miljard euro moeten bijdragen.