Kerk verzet zich tegen ontdopen
MÜNCHEN – De kerkelijke doop kan niet worden ongedaan gemaakt. Dat is de uitspraak van een rechtbank in de Duitse deelstaat Beieren die maandag werd bekendgemaakt door het online juridische tijdschrift Legal Tribune. Volgens de rechter behoort de doop tot de interkerkelijke aangelegenheden. De rechter kan daar geen oordeel over geven.
De aanklager wilde de doop van zijn kind ongedaan maken. Zijn vrouw van wie hij is gescheiden, had in 2010 het kind binnen de Rooms-Katholieke Kerk laten dopen tegen zijn zin in. De rechter heeft zijn verzoek niet goedgekeurd.
Frankrijk
In Frankrijk dient een soortgelijke zaak. De 71-jarige Fransman René LeBouvier heeft de Rooms-Katholieke Kerk enige tijd geleden voor de rechter gedaagd omdat de kerk zijn naam niet uit de doopregisters wil laten verwijderen, aldus de Amerikaanse omroep NPR.
In 2000 had LeBouvier zich laten ontdopen. Hij wordt wel de eerste Fransman genoemd die zijn doopt heeft ontkend. De vrijdenker kon zich niet meer verenigen met de standpunten van de kerk.
Tien jaar later besloot hij een stap verder te gaan. Hij wilde zich niet alleen ontdopen maar ook zijn naam laten verwijderen uit het doopregister van de kerk van zijn jeugd in Fleury. Vorig jaar oordeelde een rechter in Normandië in zijn voordeel: de Rooms-Katholieke Kerk zou LeBouvier uit de doopregisters moeten halen. De kerk is in hoger beroep gegaan en dat proces loopt nog.
Vanuit de kerk kleven er bezwaren aan het ontdopen. De doophandeling wordt uitgevoerd voor het aangezicht van God en daarom kan de doop niet zomaar ongedaan worden gemaakt. Als de rechter LeBouvier gelijkgeeft, zal daarvan een precedentwerking uitgaan, vrezen kerkleiders.
Ontdopen lijkt een groeiende trend te zijn, al is die nog steeds marginaal in vergelijking met het aantal dopelingen per jaar. Naar schatting vroegen in 2010 tweeduizend Belgen naar de mogelijkheid om te ontdopen. In Frankrijk vragen per jaar duizend mensen om hun naam te wissen uit de doopregisters.
In 2010 en 2011 kwam het verschijnsel ontdopen in België in het nieuws. Lees hier een achtergrondartikel en een hoofdredactioneel commentaar.