Cultuur & boeken

Christelijke boekhandel ziet omzet nu ook dalen

De christelijke boekhandels plusten over 2011 met 4,8 procent, maar dat kan een geflatteerd getal zijn. Het wachten is op de cijfers waarin de verkopen van de zeer goed verkopende Herziene Statenvertaling niet zijn meegenomen. Voor 2013 is een nieuwe bestseller aangekondigd: het nieuwe Liedboek.

Enno de Witt
30 January 2012 21:31Gewijzigd op 14 November 2020 18:59

Els de Jong-van Gurp van brancheorganisatie BCB verwacht dat de christelijke boekhandels zonder de Herziene Statenvertaling een slecht jaar zouden hebben gedraaid: „We hadden verscheidene hoge pieken in de omzet, maar aan het einde van het jaar schreven de boekhandels meerdere weken minnen.” Het kan zijn dat het jaarcijfer positief uitpakte door de loyaliteit van de klanten, maar ze denkt eerder dat de verkopen van de in 2010 verschenen Herziene Statenvertaling daaraan debet zijn. Het wachten is nu op berekeningen van GfK waarin de verkopen daarvan niet zijn meegenomen.

In de eerste twee weken van het nieuwe jaar gingen de christelijke boekhandels mee met de algemene trend. Week 1 leverde een min op van 17,2 procent, tegen -13,8 procent in de algemene boekhandel. In week 2 noteerden ze een min van 12,3 procent, tegen -16,2 procent.

In de algemene boekhandel is er een trend om naast boeken het assortiment uit te breiden met andere artikelen. De christelijke boekhandel doet dat al veel langer: „Je ziet nu dat een aantal sterker gaat inzetten op de giftsector, om klanten in de winkel te krijgen en de omzet te vergroten. Traditioneel verkopen ze aan de Bijbel gerelateerde cd’s met bijvoorbeeld koormuziek en passionen, een aantal biedt nu een breder klassiek assortiment aan. Zeepjes verkochten ze ook al, maar die waren dan bijvoorbeeld gemaakt met mineralen uit de Dode Zee. Christelijke boekhandels verkopen meer en meer artikelen zonder Bijbelteksten of christelijke symbolen.”

Aan speculaties over het wel en wee van de christelijke boekhandel in 2012 waagt ze zich niet: „Een grote groep heeft een afwijkende bedrijfsvoering. Ze werken met vrijwilligers en vallen onder een stichting. Het draait dan niet alleen om de omzet. Zij zullen het dus lang volhouden. Van de anderen zullen de winkels die aanvoelen wat in de markt speelt en aan communityvorming doen, de beste kansen hebben.”

Reikhalzend wordt uitgekeken naar het nieuwe Liedboek, dat een BV met als aandeelhouders de uitgeverijen Kok ten Have, Jongbloed en Boekencentrum op de markt gaat brengen. Boekencentrumdirecteur Nico de Waal is ook directeur van deze BV Het Nieuwe Liedboek. Opdrachtgever is de Interkerkelijke Stichting Kerklied (ISK), waarin zich een groot aantal Nederlandse en ook twee Vlaamse protestantse kerken hebben verenigd. Het is de bedoeling dat het nieuwe Liedboek verschijnt op 25 en 26 mei. Dan is het precies veertig jaar geleden dat het huidige Liedboek in gebruik genomen werd.

De Waal hoop dat er van het nieuwe Liedboek meer exemplaren worden verkocht dan van de Herziene Statenvertaling. Die verkocht verrassend meer doordat de van oorsprong op de orthodoxere protestanten gerichte vertaling ook ingang vond in andere kerkelijke kringen. Het Liedboek is voor een veel breder publiek. Nieuw is wel de concurrentie die het heeft van de beamers die veel kerken tegenwoordig gebruiken: „Toch verwacht ik een goede afzet in 2013 en de jaren daarna. We zullen wel goede software en een verdienmodel moeten ontwikkelen.” Van het huidige Liedboek werden 2 miljoen exemplaren verkocht.

Bron: www.boekblad.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer