Aziatische exoot bedreigt bijenteelt
Een nieuwe bedreiging doemt op voor de Nederlandse imkerij: de Aziatische hoornaar. Afkomstig uit China veroverde hij Frankrijk en inmiddels is hij al in België gesignaleerd.
De Vespa velutina nigrithorax is vermoedelijk in 2004 vanuit China met een partij goederen in Europa terechtgekomen. Hij is een jaar later in de omgeving van Bordeaux gesignaleerd en heeft zich van daaruit over bijna geheel Frankrijk verspreid. In 2009 had hij zich al in twintig departementen gevestigd.
Deze 3 tot 4 centimeter lange wesp, familie van de Europese hoornaar, komt uit Zuidoost-Azië. Hij is iets groter dan de inheemse hoornaar, maar duidelijk verschillend in kleur en tekening.
Hun nesten –die elliptisch of bolvormig zijn– bouwen ze veelal hoog in de bomen. Deze kunnen wel 60 tot 100 centimeter hoog worden en een doorsnede hebben van meer dan 60 centimeter. Ze vallen vooral op als het blad afvalt.
Wie niet te dicht bij zo’n nest komt, en minimaal 5 meter afstand houdt, zal weinig last van deze insecten hebben. Een steek van deze hoornaar kan echter wel dodelijk zijn.
Een nest kan tot 2000 larven bevatten die gevoerd moeten worden. Evenals andere steek- wespen voeren zij deze larven met dierlijk eiwitrijk voedsel dat vooral bestaat uit de borststukken van prooi-insecten.
De Aziatische hoornaar vindt zijn prooidieren massaal bij bijenkasten. Als een nest zich in de omgeving van een imkerij bevindt, dan kunnen zij in korte tijd bijenvolken decimeren. De wesp vangt de bijen vaak in de lucht als ze vertrekken van de vliegplank of als ze terugkomen.
Het is dus zaak de nesten van de hoornaar tijdig te vernietigen; in de herfst en de winter heeft dat weinig effect, want dan zijn ze al verlaten door de nieuwe koninginnen.
Een groot nest kan wel meer dan honderd koninginnen voortbrengen die een overwinteringsplaats zoeken. Elke koningin zorgt in het voorjaar weer voor een nieuw volk.
Op 2 oktober is in Flobeck in Henegouwen (België) een mannetje waargenomen. Dit wijst erop dat deze hoornaar thans al in België is en steeds meer naar het noorden oprukt en binnen afzienbare tijd in Nederland verwacht kan worden.
Naast de bedreiging van de kleine bijenkastkever, die nog niet in Nederland is waargenomen, is deze hoornaar uit Azië als een nieuwe vijand voor de Nederlandse bijenvolken aan de grens verschenen.