Onrust in Senegal rond president en zanger
DAKAR – De 85-jarige president Abdoulaye Wade van Senegal mag volgende maand meedoen aan de presidentsverkiezingen in zijn land. Zeer tot ongenoegen van veel inwoners van het West-Afrikaanse land. Honderden demonstranten gingen afgelopen weekeinde de straat op.
De betogers waren de straat op gegaan nadat het constitutioneel hof vrijdag had bepaald dat zittend president Abdoulaye Wade opnieuw mee mag doen aan de presidentsverkiezingen van 26 februari. Het hof maakte zijn besluit gisteren officieel en publiekelijk bekend.
Als Wade de verkiezingen wint, wordt het zijn derde termijn als president, terwijl de Senegalese grondwet voor presidenten een maximum van twee termijnen voorschrijft.
De demonstranten sloegen vrijdag in eerste instantie op de vlucht voor de politie, maar keerden even later terug om de veiligheidstroepen met stenen te bekogelen. Houten marktkramen werden op kruispunten in Dakar in brand gestoken.
In Kaolack werd het hoofdkwartier van de partij van Wade in brand gestoken door een woedende menigte en in Thies werd een snelweg geblokkeerd.
De Senegalese grondwet werd in 2001, na de verkiezing van Wade het jaar daarvoor, gewijzigd. Er werd een grondwettelijk maximum van twee termijnen ingesteld. De hoogbejaarde Wade, die als advocaat is opgeleid, is van mening dat de wet niet met terugwerkende kracht kan worden toegepast en dat zijn eerste termijn daarom niet meetelt.
Wade oogst in zijn land veel kritiek. Sengalezen beschuldigen hem ervan dat hij geld over de balk smijt terwijl de meeste Senegalezen moeten rondkomen van enkele euro’s per dag.
Een inmiddels berucht voorbeeld van geldverspilling is het tientallen meters hoge beeld dat Wade recent liet bouwen als monument van de Afrikaanse renaissance. Het bronzen monument staat op een heuvel in de Senegalese hoofdstad Dakar en heeft een hoogte van 50 meter. Het toont een Afrikaans gezin: moeder, vader en kind. Omgerekend kostte het object ruim 20 miljoen euro. Het beeld werd onthuld in april 2010, vijftig jaar nadat Senegal onafhankelijk werd van Frankrijk.
Kort na de onthulling van het monument besloot Wade een presidentieel vliegtuig te kopen voor omgerekend 32 miljoen euro.
Wade kwam in 2000 aan de macht en werd in 2007 herkozen. In de Senegalese grondwet staat sinds 2008 dat een president maar twee termijnen mag dienen. Zijn tegenstanders vonden dat hij daarom niet mag meedoen aan de komende verkiezingen. Wade zelf zei echter dat de limiet pas geldt vanaf de komende verkiezingen. Het grondwettelijk hof gaf hem daarin gelijk
Het hof bepaalde vrijdag tevens dat de bekende Senegalese zanger Youssou N’dour niet mee mag doen aan de verkiezingen. De oppositie hoopte dat zijn kandidatuur tot extra internationale aandacht voor de verkiezingen zou leiden. N’dour zei protest te zullen aantekenen tegen de beslissing van het hof. Ook veel aanhangers van N’dour gingen boos de straat op.
De Europese Unie stuurt negentig waarnemers naar de presidentsverkiezingen. De missie wordt geleid door de Nederlandse Europarlementariër Berman (PvdA).
Senegal gold lange tijd als een van Afrika’s modeldemocratieën. Vanaf de onafhankelijkheid in 1960 tot 2000 zwaaide de Socialistische Partij de scepter in de voormalige Franse kolonie. In 2000 kwam daar via vreedzame verkiezingen een einde aan. De overgang werd gezien als een zeldzaam democratische machtswisseling in een regio vol coups en conflicten. De huidige ontwikkelingen worden door de wereld dan ook extra nauwlettend gevolgd.